GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vanjskotrgovinski deficit SAD-a u veljači je porastao treći mjesec zaredom

Vanjskotrgovinski deficit SAD-a u veljači je porastao treći mjesec zaredom
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.04.2024 / 08:31
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Vanjskotrgovinski deficit Sjedinjenih Država porastao je u veljači u odnosu na siječanj za 1,9 posto, ili 1,3 milijarde dolara, na 68,9 milijardi dolara, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.

Deficit se povećao treći mjesec zaredom iako je vrijednost izvoza porasla na rekordnu razinu.

U izvješću je Ministarstvo trgovine povećalo siječanjski deficit sa 67,4 milijarde dolara na 67,6 milijardi dolara.

U odnosu na siječanj izvoz je porastao za 2,3 posto ili 5,8 milijardi dolara na rekordnih 263 milijarde dolara, a uvoz za 2,2 posto ili 7,1 milijardu dolara na 331,9 milijardi dolara, što je najviše od listopada 2022. godine.

Izvoz robe porastao je 2,9 posto na 176,7 milijardi dolara, a Amerikanci su među ostalim prodali više nafte, civilnih zrakoplova i soje. Izvoz usluga porastao je za 0,8 posto na 86,4 milijarde dolara.

Uvoz robe porastao je 1,8 posto na 268,1 milijardu dolara, pri čemu su Amerikanci više kupovali strane automobile, hranu i robu široke potrošnje. Uvoz usluga porastao je na rekordnih 63,8 milijardi dolara.

Robni deficit u veljači se u odnosu na siječanj smanjio za 300 milijuna dolara na 91,4 milijarde dolara, a višak u uslugama za 1,6 milijardi dolara na 22,5 milijardi dolara.

Vanjska trgovina pridonijela je 0,25 postotnih bodova gospodarskom rastu SAD-a u zadnjem kvartalu prošle godine, što je iznosilo 3,4 posto.

Trgovinski deficit SAD-a s Kinom blago se smanjio na 21,9 milijardi dolara u veljači u odnosu na siječanj, dok se trgovinski deficit s Meksikom povećao na 15,3 milijarde dolara.

Tagovi: deficit, amerika, trgovinski deficit
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
TRENDOVI
Industrijska proizvodnja oštro pala četvrti mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku oštro pala četvrti mjesec zaredom na godišnjoj razini, no nešto sporije nego mjesec dana prije.
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
CIJENE
Prva procjena: Inflacija usporila u travnju
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prema prvoj procjeni, u travnju 2024. u odnosu na travanj 2023. (na godišnjoj razini) u prosjeku su više za 3,7%.
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.
ROBNA RAZMJENA
Hrvatski izvoz porastao prvi put od travnja 2023.

ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, u siječnju je zabilježen pad vrijednosti uvoza robe na godišnjoj razini deseti mjesec zaredom, dok je izvoz robe porastao prvi put nakon kontinuiranog pada od travnja prošle godine.

MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
BOLJE PROGNOZE
MMF povisio prognozu rasta Azije za 2024.
WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond povisio je u utorak svoju prognozu rasta u Aziji za 2024., budući da je ostao optimističan glede rasta Indije i usredotočen na potrebu za većim poticajima iz Kine.
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
CIJENE
Inflacija u Njemačkoj nepromijenjena u travnju
BERLIN - Godišnja stopa inflacije u Njemačkoj u travnju je iznosila 2,2 posto, što je jednako kao i u ožujku, prenosi francuska novinska agencija AFP, objavio je danas Savezni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE