GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti

Visoke cijene sirovina usporile rast kineske industrijske dobiti
SIROVINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2021 / 12:02
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Rast dobiti u kineskim industrijskim kompanijama usporio je u lipnju četvrti mjesec zaredom, zbog visokih cijena sirovina koje su pritisnule marže tvornica i ukazale na određenu slabost u oporavku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Dobit industrijskih kompanija porasla je u lipnju na godišnjoj razini za 20 posto, na 791,8 milijardi juana (122,27 milijardi dolara), pokazali su podaci kineskog Nacionalnog ureda za statistiku (NSB-a) objavljeni u utorak. Ta je stopa u svibnju iznosila 36,4 posto.

Kinesko se gospodarstvo u velikoj mjeri oporavilo od poremećaja izazvanih pandemijom koronavirusa, ali zadnjih je mjeseci sučeljena s novim izazovima, poput viših troškova sirovina i teškoća u globalnim opskrbnim lancima.

"Neujednačenost oporavka korporativne profitabilnosti i dalje postoji, privatne se tvrtke i mala poduzeća polako oporavljaju. Cijene roba i dalje ostaju na visokoj razini, smanjujući profitabilnost poduzeća, a još uvijek postoje slabe točke u lancima opskrbe i industrijskim lancima", tumači Zhu Hong iz NBS-a.

U prvoj polovini 2021. dobit industrijskih tvrtki porasla je za čak 66,9 posto, nakon pada izazvanog pandemijom u istom razdoblju prošle godine. Dobit se u razdoblju od siječnja do lipnja povećala za 45,5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine kad još nije krenula globalna pandemija.

"Marža dobiti opskrbnih poslovanja industrijskih poduzeća dodatno se popravila, dok je profitna marža u proizvodnji i prodaji lagano pala", naveli su analitičari Goldman Sachsa u svojoj bilješci.

Kineske tvorničke aktivnosti usporile su u lipnju zbog ponovnog oživljavanja zaraze covida 19 u izvozno orijentiranoj provinciji Guangdong, dok su nastojanja da se spriječi i kontrolira epidemija smanjili kapacitete luka.

Prema podacima NBS-a, prerada metala, kao i kemijska i farmaceutska industrija, su potaknule rast dobiti u lipnju.

Kineski političari pojačali su napore da suzbiju rast cijena roba koje su pritisnule marže proizvođača, kako se troškovi ne bi prenijeli na potrošače.

Iako je kineska inflacija proizvođačkih cijena popustila u lipnju nakon vladinih represivnih mjera zbog nekontroliranog rasta cijena roba, godišnja stopa nastavila se kretati na neugodno visokoj razini. Neki analitičari očekuju da će inflacija ostati povišena u drugoj polovini godine.

Kinesko je gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo nešto sporije nego što se očekivalo. Dužnosnici su upozorili da je oporavak i dalje neravnomjeran.

Pasiva industrijskih poduzeća porasla je krajem lipnja na godišnjoj razini za 8,5 posto, u odnosu na 8,2-postotni rast zabilježen krajem svibnja.

Podaci o industrijskoj dobiti pokrivaju velike kompanije s godišnjim prihodima većim od 20 milijuna juana iz njihovih glavnih poslovanja.

Tagovi: kineska industrijska proizvodnja, kineska industrija, kineska ekonomija, sirovine, cijene sirovina
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE