GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada: Maksimalni iznosa jamstva u Programu ESIF jamstva povećan na 10 milijuna eura

Vlada: Maksimalni iznosa jamstva u Programu ESIF jamstva povećan na 10 milijuna eura
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2021 / 14:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je u četvrtak maksimalan iznos pojedinačnih jamstava iz programa "ESIF jamstva" Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, podigla s četiri na deset milijuna eura.

Uvjet je da se kod jamstava većih od četiri milijuna eura jamči do najviše 50 posto glavnice kredita/leasinga.

Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je da je dizanje iznosa jamstava neophodno jer se dosadašnji iznos jamstava pokazao premalen kod većih, kapitalnih investicija zbog čega se bankama odobravao manji postotak jamstva ili je banka bila primorana razdijeliti investiciju na dva kredita kako bi bila adekvatno osigurana.

U obrazloženju odluke Vlade se navodi kako je po Programu "ESIF jamstva" Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije za ESIF Pojedinačna jamstva do sada odobreno 475 jamstava u ukupnom iznosu od 1,8 milijardi kuna.

Priprema tranzicije prema čistoj energiji

Vlada je u Sabor poslala i konačni prijedlog zakona o tržištu električne energije kojim se priprema tranzicija prema čistoj energiji.

Zakonom o tržištu električne energije preuzima se EU-ova direktiva iz 2019. godine o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište za električnu energiju.

"Uspostavljaju se i principi za neometani prijelaz na održivi energetski sustav s niskom razinom emisije ugljika a s ciljem njegove dekabornizacije, te se priprema energetska tranzicija prema čistoj energiji. Isto tako, stvaraju se povoljniji uvjeti za električna vozila, propisuje se uvođenje javno dostupnih i privatnih mjesta za punjenje električnih vozila", kazao je ministar Ćorić.

Kupcima se, nadalje, nudi mogućnost izravnog sudjelovanja u proizvodnji, potrošnji i dijeljenju električne energije, a potiče se i slobodno tržišno natjecanje, odnosno prekogranični pristup novim opskrbljivačima električne energije.

Kao jedna od energetskih djelatnosti uvodi se agregiranje kroz mogućnost promjene opskrbljivača i korištenje više opskrbljivača u pojedinim uvjetima.

Neovisni operator sustava HOPS dužan se, rekao je ministar, organizirati se na temelju toga zakona kao dioničko društvo umjesto društvo s ograničenom odgovornošću što je do sada bio.

Vermilionu produženje istražnog razdoblja

Vlada je produžila istražno razdoblje od godinu dana u svrhu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na istražnom prostoru ugljikovodika "SA-10“, koje obuhvaća Vukovarsko-srijemsku te manje dijelove Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije, tvrtki Vermilion Zagreb Exploration.

Naime, pandemija covida obustavila je neke aktivnosti pa Vermilion nije u cijelosti ispunio minimalnu ugovornu radnu obvezu, te mora dovršiti seizmičko snimanje i izraditi istražnu bušotinu.

Razdoblje više sile uzrokovano pandemijom trajalo je od 18. ožujka do 15. srpnja 2020., dok razdoblje II. istražne faze za istražni prostor ugljikovodika "SA-10“ istječe 8. listopada 2021.

Istražno razdoblje sukladno zakonu traje najduže pet godina te se dijeli na dvije istražne faze, pri čemu prva traje tri, a druga dvije godine. Istražno razdoblje može se na zahtjev investitora zbog opravdanih razloga produljiti najviše dva puta tijekom trajanja i to tako da svako produljenje može trajati najviše šest mjeseci.

Tagovi: ESIF jamstva, fondovi EU, Vermillion, čista energija, zelena energija
PROČITAJ I OVO
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ZAPOSLENOST
IT sektor generira najveći broj novozaposlenih
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a registrirana stopa nezaposlenosti u srpnju se nastavila kretati silaznom putanjom.
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZARADE
Prosječna neto plaća za srpanj 7.046 kuna
ZAGREB - Prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za srpanj iznosila je 7.046 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 4,8 posto, a realno za 1,9 posto, objavio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
DUG BOLNICA
Marić: Dosad smo platili šest milijardi kuna veledrogerijama, ali ne vidimo smanjenje dugova
ZAGREB - Ministar financija Zdravko Marić komentirao je stanje nacionalne ekonomije. Mišljenja je da novo financijsko izvješće kreditnih agencija najbolje pokazuje situaciju u zemlji.
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
REAKCIJE
Plenković: Investicijski rejting potvrda dobre Vladine politike
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković objavio je u subotu da je potvrda investicijskog rejtinga Hrvatske i procjena gospodarskog rasta u ovoj godini od 6,5 posto, potvrda dobre Vladine politike koja je u razdoblju pandemije očuvala hrvatsku gospodarsku i financijsku stabilnost.
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
REJTING
S&P potvrdio rejting Hrvatske i stabilne izglede
ZAGREB - Agencija Standard & Poor's potvrdila je u petak rejting Hrvatske 'BBB-/A-3', uz stabilne izglede, istaknuvši da je oporavak gospodarstva zahvaljujući turizmu stvorio uvjete za smanjenje javnog duga u ovoj godini s rekordne razine u pandemijskoj 2020.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE