GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura

Vlada prihvatila alokaciju MMF-ovih posebnih prava vučenja vrijednih 828,2 mln eura
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2021 / 17:11
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Vlada je u četvrtak donijela odluku o prihvaćanju sredstava na osnovi opće alokacije posebnih prava vučenja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), a riječ je o 828,2 milijuna eura, koja se ne mogu koristiti za financiranje obaveza javnog sektora.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je odbor guvernera MMF-a 2. kolovoza prihvatio rezoluciju kojom se odobrava opća alokacija posebnih prava vučenja (SDR) u iznosu od 650 milijardi dolara.

MMF-ova alokacija je provedena 23. kolovoza na način da je svakoj članici, pa tako i Hrvatskoj, alocirano gotovo 96 posto njene kvote u MMF-u. Republika Hrvatska je tako primila alokaciju posebnih prava vučenja u iznosu od 828,2 milijuna eura odnosno 687.595.635 SDR-ova, izvijestio je Marić.

Kako je navedeno u odluci Vlade, sredstva primljena na osnovi opće alokacije čine dio međunarodnih pričuva RH, a opća alokacija posebnih prava vučenja odgovor je na dosad najveću globalnu zdravstvenu i ekonomsku krizu, s ciljem zadovoljenja globalnih potreba za deviznim pričuvama na dulji rok.

Prema pravilima Europske središnje banke, napomenuo je Marić, zemlje članice EU-a ne mogu koristiti sredstva iz alokacije SDR-ova u svrhu financiranja obaveza javnog sektora jer bi se to smatralo monetarnim financiranjem.

Vrijednost izdanja SDR-ova iz kolovoza najveća je u povijesti MMF-a, a Fond očekuje da će oni biti dopuna deviznih rezervi članica i smanjiti njihovu potrebu za skupljim zaduživanjem kod kuće i u inozemstvu.

Zemlje mogu upotrijebiti prava vučenja kako bi pomogle gospodarstvu i pojačale borbu protiv koronakrize, ali ne bi trebale koristiti prošireni fiskalni prostor za odgodu nužnih reformi u gospodarstvu niti za restrukturiranje duga.

Svaka zemlja dobiva SDR-ove razmjerno udjelu u ukupnoj MMF-ovoj kvoti, a potom mora pronaći zemlju partnera koja ih je spremna zamijeniti za konvertibilne valute. Vrijednost prava temelji se na košarici valuta koju čine dolar, euro, juan, jen i britanska funta.

MMF je prošli puta izdao nova prava vučenja 2009. godine, u vrijednosti 250 milijardi dolara, kako bi ublažio posljedice tadašnje globalne financijske krize.

Tagovi: Međunarodni minetarni fond, Zdravko Marić, specijalna prava vučenja
PROČITAJ I OVO
Šef njemačke središnje banke odlazi s dužnosti krajem godine
ODLAZAK
Šef njemačke središnje banke odlazi s dužnosti krajem godine
FRANKFURT - Predsjednik njemačke središnje banke Bundesbank Jens Weidmann objavio je u srijedu da će krajem godine otići s dužnosti, više od pet godina prije kraja mandata.
Godišnja inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj dodatno ubrzala u rujnu
CIJENE
Godišnja inflacija u EU, eurozoni i Hrvatskoj dodatno ubrzala u rujnu
LUXEMBOURG - Godišnja inflacija u EU i eurozoni u rujnu je ponovno ubrzala, uz snažan doprinos daljnjeg rasta cijena enegenata, a trend slijedi i Hrvatska s rastom cijena oko europskog prosjeka, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Očekivanja bi mogla biti motor njemačke inflacije u idućim mjesecima
INFLACIJA
Očekivanja bi mogla biti motor njemačke inflacije u idućim mjesecima
BERLIN - Cijene trenutno pokreću jednokratni faktori ali u idućim mjesecima motor njihovog rasta mogao bi biti strah od inflacije, upozorio je u srijedu Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW).
Država će financijski poticati spajanje općina
OPĆINE
Država će financijski poticati spajanje općina
ZAGREB - Reforma lokalne samouprave putem funkcionalnog spajanja općina sa slabim administrativnim i fiskalnim kapacitetima mjera je koja se u različitim izbornim i vladinim programima najavljuje godinama, piše u srijedu Večernji list.
Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone
SANKCIJE
Američki radnici pred otkazima ako se ne cijepe protiv korone
WASHINGTON -Tisućama necijepljenih radnika diljem SAD-a prijete otkazi jer sve veći broj saveznih država, gradova i privatnih tvrtki počinje uvoditi obavezno cijepljenje protiv covida-19.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE