GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada smanjuje PDV na plin, struju, hranu, uloške, pa čak i ulaznice

Vlada smanjuje PDV na plin, struju, hranu, uloške, pa čak i ulaznice
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 10:53
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković, uz ministre Zdravka Marića, Tomislava Ćorića, Josipa Aladrovića i Mariju Vučković predstavlja paket mjera koji će pomoći građanima i poduzećima u borbi s poskupljenjima energenata vrijednog nekoliko milijardi kuna.

Premijer Plenković uvodno je poručio kako je jutros odrađen sastanak s sindikatima, HUP-om, HPK- i HOK-om koji su redom imali pozitivne reakcije na paket mjera.

Objasnio je i kako je došlo do situacije da država opet mora interventirati: 'Cijena plina u Europi raste iz nekoliko razloga. Nakon covid krize došlo je do veće potražnje, Rusija je drugi razlog koji je glavni opsrkbljivač plinom i koja ima ograničenu proizvodnju, Norveška ne može povećati proizvodnju plina, događa se jača potražnja zbog gospodarskog oporavka, a zadnji mjeseci zime postali su najhladniji. Proizvodnja plina u Europi pada'.

Pojasnio je i kako Europa uvozi 60 posto svih energetskih potreba, pri čemu se uvozi čak 90 posto plina, prenosi Tportal.

'Prosječna cijena kućanstva plina u EU je 120 eura za kilovat sat, to je 60 puta viša cijena nego u Hrvatskoj. Cijene kod nas se nisu mijenjale jer je sustav reguliran. Da Vlada ne donosi ove mjere struja bi od 1. travnja bila skuplja 23, a plin čak 79 posto, rekao je Plenković.

'Paket koji danas predstavljamo je vrijedan 4,8 milijardi kuna. Ovaj paket rađen je sustavno, u koordinaciji svih ministarstava, on je pravovremen i sveobuhvatan. Odnosi se na kućanstva, poduzeća i poljoprivredu, on je univerzalan. Ublažavamo rast cijena električne energije, HEP će podnijeti dio tereta', naglasio je Plenković i nastavio:

'Imamo porezna rasterećenja, socijalne naknade, jednokratne naknade za umirovoljenike i potpore za poduzeća. Poseban program su potpore za poljoprivrednike i ribare'.

'Limitiramo rast cijena struje na 9,6 posto, plin koji bi rastao 79 posto će rasti najviše do 20 posto. Prosječna cijena se može kalkulirati tek na kraju veljače. Kako ćemo ublažiti rast cijena struje? Danas je prosječna cijena godišnjeg računa za struja je 3400 kuna, da ništa ne napravimo ta cijena bi narasla na 4182 kune u godinu dana. S našim mjerima narast će na 3725 kuna. Mjerema smo građanima uštedili 460 milijuna kuna', pojasnio je.

Kad je riječ o plinu, smanjenjem PDV-a na pet posto i vladinim vaučerima doći će se do rasta cijena od samo 17 posto.

'Potpore građanima odnosi se na sve građane koji koriste plin i direktna potpora im je deset lipa po kilovat satu, odnosno 20 posto projicirane cijene. To će državu koštati oko 600 milijuna kuna, a novac za to će se namaknuti prodajom slobodnih emisija stakleničkim plinovima', rekao je.

Poduzetnici će se za vaučere prijavljivati kroz HAMAG-BICRO i potpora će im iznositi 15 lipa po kilovatu, a odnosi se na sve poduzetnike s godišnjom potrošnjom manjom od 10 gigavat sati. PDV na plin interventno se spušta s 25 na 5 posto, do ožujka 2023. PDV na struju pada s 25 na 13 posto (trajno) dok se PDV na hranu s 13 posto na svježe meso, jaja, voće, povrće, ulje i masti te ostale živežne namirnice spušta na 5 posto. S 25 na 13 posto pada i PDV na higijenske uloške i tampone, kao i za sve ulaznice za kulturna događanja.

Najugroženiji građani dobit će i vaučer za struju u plin, a tu se misli na umirovoljenike, socijalu i korisnike invalidnina. Tu mjeru će koristiti nešto manje od 50.000 ljudi i koštat će 300 milijuna kuna. Svi umirovljenici će dobiti i jednokratne naknade od 400 do 1200 kuna ovisno o iznosu mirovine koji primaju.

Čak 88.000 poljoprivrednih gospodarstava dobit će potpore ukupnog iznosa 200 milijuna kuna, a pomoći će im se nabavom umjetnog gnojiva. Ribari i uzgajivači ribe dobit će potpore u iznosu 50 milijuna kuna.

Plenković je na kraju izlaganja predstavio strukuru paketa mjera od 4,8 milijarde kuna: '2,1 milijarde kuna se odnosi na porezna rasterećenja, 1,2 milijardi kuna potpora poduzetnicima, 800 milijuna kuna za umirovoljenike i socijalna davanja, 460 milijuna kuna ograničavanje cijena struje i 250 potpore poljoprivrednicima. Znatno ublažavamo rast cijena hrane, dotičemo sve slojeve društva, paket je univerzalan i solidaran. Paket će podržati gospodarski oporavak i imati u fokusu najugroženije skupine društva'.

Tagovi: smanjenje PDV-a na plin i struju, Andrej Plenković, Marija Vučković, Josip Aladrović, Tomislav Ćorić, Zdravko Marić
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE