GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje

Vladajuća japanska stranka definirala agendu za ekonomsku sigurnost zemlje
AGENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 07:56
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Glavni tajnik japanske vladajuće Liberalne demokratske stranke (LDP) Akira Amari u subotu je izložio politiku nove japanske vlade o ekonomskoj sigurnosti, koja je fokusirana na dva stupa - "stratešku autonomnost i stratešku neophodnost".

Prvo se odnosi na postizanje da se japansko gospodarstvo ne oslanja pretjerano na druge zemlje, a drugo na proširenje područja u kojima je Japan neophodan industrijskim strukturama drugih država, izjavio je Amari.

"Autonomija znači razumijevati naše točke zagušenja i njihovo ispravljanje... neophodnost znači osiguravanje točki zagušenja ostalih", rekao je Amari na sastanku stručnjaka o američko-japanskom savezništvu putem video poruke.

Proteklih godina Amari je bio usredotočen na stvaranje politika koje će Japanu omogućiti da postane manje ovisan o drugim zemljama, dok se širi u područjima koja su drugima neoophodna.

Nova administracija premijera Fumia Kishida uspostavila je novo ministarstvo koje nadgleda ekonomsku sigurnost. Amari je za iduću godinu najavio donošenje zakona koji će promovirati spomenutu agendu.

Ta njegova agenda pokriva širok portfelj tema, od zaštite senzitivne tehnologije do pitanja komunikacije, energije, transporta, pomorske logistike, financija i zdravstvene skrbi.

"Moramo provjeriti jesu li naši dobavni lanci sposobni osigurati stabilnu ponudu kritičnih roba. Ako imamo dobavne lance u rizičnim zemljama, trebamo ih prebaciti našim saveznicima ili proizvoditi kod kuće čak i ako je to skuplje", izjavio je Amari.

Po njegovim riječima, to uključuje i proizvode poput medicinskih maski i rukavica, čija proizvodnja u Japanu nije dostatna za domaće potrebe. Japan je, naime, pretrpio akutnu nestašicu medicinske opreme kada je izbila pandemija covida-19.

LPD je tijekom izborne kampanje poručivao i da će razmotriti svoj odgovor na pojačanu kinesku vojnu aktivnost oko tajvanskog tjesnaca i njegovih otočiča u zapadnom Pacifiku koji kontrolira Japan, a na to polaže pravo i Kina. Planiraju stoga povećati proračun za obranu iznad 2 posto BDP-a, čime Japan napušta dosadašnju, desetljećima dugu politiku potrošnje na obranu ispod 1 posto BDP-a.

Tagovi: japanska ekonomija, Japan, Akira Amari, Liberalno demokratska stranka
PROČITAJ I OVO
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu stabilna, u eurozoni i Hrvatskoj smanjena
LUXEMBOURG - Stopa nezaposlenosti u EU u listopadu je ostala nepromijenjena u odnosu na mjesec ranije, a u eurozoni i Hrvatskoj ponovo je smanjena, pokazuje u četvrtak najnovije izvješće Eurostata.
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
PROJEKTI
Zagrebu se nude 1,2 mlrd. kuna, a ugovorili projekte za samo 39 milijuna
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi suradnici u problemima su zbog Fonda solidarnosti jer, kako doznaje Jutarnji list, nemaju dovoljno prijavljenih projekata na temelju kojih bi povukli gotovo 2,2 milijarde kuna, a novac se treba potrošiti do lipnja sljedeće godine.
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PRIJETNJE
OECD: Inflacija najveća prijetnja oporavku gospodarstva
PARIZ - Svjetsko gospodarstvo oporavit će se ove godine od pandemijske krize, prognozirala je u srijedu Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), upozorivši ipak da optimistične izglede može ugroziti dulje razdoblje visoke inflacije.
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
OČEKIVANJA
Izvjesno usporavanje industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema posljednjim podacima DZS-a ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi sa rujnom 2021. bila viša za 1,9% dok je u odnosu na isti mjesec 2020. obujam industrijske proizvodnje porastao za 2,7%.
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
INFLACIJA
Poljska će inflaciju krotiti i nižim PDV-om na grijanje
VARŠAVA - Poljska će mjerama obuzdavanja inflacije dodati i sniženu stopu PDV-a na grijanje, izjavio je premijer Mateusz Morawiecki.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE