GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje

Vlahović: Srpska ekonomija mora rasti 7% godišnje
PROCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 07:19
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Danas više nije centralno pitanje srpske ekonomije dostizanje fiskalne i monetarne stabilnosti, već kako da robusnim rastom uhvatimo korak sa razvijenijim zemljama Evrope, smatra Aleksandar Vlahović, predsednik Programskog odbora Kopaonik biznis foruma.

Prošlogodišnji rast, koji je suštinaski uzrokovan bumom građevinske industrije i kapitalnim projektom „Turski tok“, Srbiju pomera napred u poređenju sa zemljama Centralne i Istoče Evrope, rekao je Vlahović za Novosti.

Prema njegovim rečima, ključni preduslov za dostizanje i održavanje visokih stopa rasta jesu investicije i institucije.

„Pri tom, Srbija mora da ima ambicioznu razvojnu agendu koja će omogućiti dostizanje rasta po stopama od sedam odsto godišnje. To bi dovelo do dvostruko većeg BDP u periodu od jedne decenije. Takav rast bi, po nivou standarda stanovništva, snažno približio Srbiju proseku koji danas postoji u EU“, rekao je Vlahović.

Pomenuti ambiciozni rast, kako kaže, podrazumeva značajno veći udeo investicija u BDP-u i to do nivoa od 26 odsto, a danas je taj udeo 22 odsto BDP.

Navodi da je potrebno i povećati produktivnost, koja je tek trećinu evropskog proseka, a neophodne su i mere na povećanju izvoza, koji je danas oko 40 odsto BDP-a, sa čime je povezan stepen konkurentnosti.

Programom „Srbija 2025“, rekao je Vlahović, ako dobro razumem najavljuje se povećanje javnih investicija na više od pet posto BDP-a, što je pozitivno i što je u skladu sa našim preporukama povećanja ukupnnih investicija.

Pri tome, dodaje, važno je da struktira javnih investicija bude ekonomski produktivna, t.j. da budu zastupljena ulaganja koja imaju direktni i indirektni uticaj na ukupnu ekonomsku aktivnost.

Tagovi: Aleksandar Vlahović, srpska ekonomija; Kopanik biznis forum
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE