GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vrlika i Beli Manastir rekorderi u korištenju EU fondova u 2019.

Vrlika i Beli Manastir rekorderi u korištenju EU fondova u 2019.
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski gradovi sve efikasnije koriste EU fondove, Grad Vrlika u tome je bila rekorder 2019. godine s povučenih 5719 kuna po stanovniku, a najveće apsolutno povećanje u odnosu na prethodnu godinu postigao je Beli Manastir, objavio je u ponedjeljak portal Gradonačelnik.hr.

Dok su veliki i srednji gradovi vodeći po rastu povučenih sredstava u apsolutnom iznosu, mali gradovi prevladavaju u postotnom rastu na godišnjoj razini, a po stanovniku u vodećih deset su mali i srednji gradovi, objavio je Gradonačelnik.hr u analizi o izvršenju proračuna u 2019. godini.

Analiza pokazuje da je 2019. čak 15 hrvatskih gradova povuklo iz EU fondova više od 1000 kuna po stanovniku. Nakon Vrlike slijede Lipik, Otok i Beli Manastir s više od 2500 kuna po stanovniku,

U posljednje tri do četiri godine visina ugovorenih sredstava iz EU fondova je u porastu. Gradnja društvenih domova, vrtića, projekti aglomeracije, obnova dvoraca, edukacijskih centara, novih kulturno-turističkih sadržaja, energetske obnove te ulaganja u poduzetničke zone dio su najvažnijih projekata u koje ulažu gradovi posljednjih godina. Riječ je o višegodišnjim projektima, tako da je za velik dio njih u 2019. godini povučen tek dio sredstava, a neki se u pojedinim gradovima nastavljaju još i ove godine.

Povećanje sredstava povezana su najčešće s velikim projektima. Tako je u odnosu na 2018. godinu, u 2019. najveće povećanje u apsolutnom iznosu imao Beli Manastir, za 21,6 milijuna kuna.

Po postotnom rastu povučenih sredstava u 2019. godini prednjače Buje s godišnjim rastom za preko 94 tisuća posto, više od 84 tisuće posto rast je ostvario Knin, a Glina preko 35 tisuća posto.

U odnosu na ukupno povučena sredstva u 2019. godini, najveći udjel imali su srednji i veliki gradovi, a vodeći su Rijeka, Osijek, Virovitica, Petrinja, Zadar, Dubrovnik, Beli Manastir, Karlovac, Split i Pleternica.

Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razdoblje od 2014. do 2020. godine Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijardi eura, a do 25. veljače 2021. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 12,25 milijardi eura, odnosno 114,16 posto dodijeljenih sredstava. Ukupno je isplaćeno 5,24 milijardi eura, odnosno 48,80 posto dodijeljenih sredstava te je ovjereno 4,45 milijarde eura odnosno 41,49 posto dodijeljenih sredstava.

Operativni program Konkurentnost i kohezija ima najbolji postotak ugovorenosti sredstava od 125,31 posto ukupno raspoložive alokacije, dok najbolji postotak isplaćenih sredstava ima Program ruralnog razvoja, odnosno 65,70 posto dodijeljenih sredstava.

Portal Gradonačelnik.hr u svojoj je analizi zbrojio direktne i indirektne pomoći od EU. Za direktne su uzeta konta koja se odnose na tekuće pomoći od institucija i tijela EU-a i kapitalne pomoći od institucija i tijela EU-a, a za indirektne konto pomoći temeljem prijenosa EU sredstava (tekuće i kapitalne izražene zajedno).

Tagovi: Vrlika, Beli Manastir, fondovi EU, Buje, Knin, Glina
PROČITAJ I OVO
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE