GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Aprilsko povećanje plata medicinarima je trajno

Vučić: Aprilsko povećanje plata medicinarima je trajno
PLATE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2020 / 13:39
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u zdravstvu sada pristojne plate, te da bi do kraja godine moglo da sledi još jedno povećanje, ukoliko to dozvole javne finansije. On je napomenuo da je "aprilsko" povećanje plata medicinskim radnicima od deset odsto nije jednokratna pomoć i podrška, već trajno. Sudeći prema saznanjima Nova.rs, tu povišicu nisu dobili svi.

“Pre kraja godine, ići ćemo opet na povećanje, ako sve bude u redu sa javnim finansijama, a mi uvek ostavimo nešto sa strane, tako rade dobri domaćini”, rekao je Vučić u Prokuplju, gde je obišao radove na rekonstrukciji Zdravstvenog centra Prokuplje.

Vučić je ponovio da “aprilsko” povećanje plata medicinskim radnicima od deset odsto nije jednokratna pomoć i podrška, već trajno povećanje.

Povodom navoda da je nekim lekarima povećanje od deset odsto obračunato kao jednokratna povišica, Vučić je rekao da je bilo neslaganja ljudi na terenu, u pisanju karneta, kao i u odnosima Ministarstva zdravlja i RFZO, što je sada rešeno.

Na pitanje novinara da prokomentariše navode lekara iz Bujanovca i Trgovišta koji su tokom epidemije počeli da volontiraju i dobili obećanje da će biti zaposleni, a da se to još nije dogodilo, Vučić kaže da će dobiti posao “onog sekunda” kad se budu približili isteku ugovora.

Vučić kaže da država želi da zaposli što više ljudi, ali da ne baca pare, već da postoje lekari koji će da “pokriju” teritoriju Blace, Kuršumlije, koji će znati sela i domaćine u okolini.

Vučić je rekao da će u zdravstvenom centru u Prokuplju, na primer, raditi ukupno oko 900 ljudi.

“Zaposlili smo tokom epidemije i značajan broj mladih lekara i sestara i nastavićemo i ljude koji su mlađi od mene ili mojih godina pokušati da zaposlimo u Toplici. To je za nas od presudnog značaja, da žele da ostanu ovde i dobiju posao. Zaista, čini mi se da od te plate može pristojno da se živi”, rekao je Vučić.

Dodao je da je lekar na Infektivnoj klinici pre šest ili sedam godina imao osnovnu platu od 64.000 dinara, a danas oko 106.000 dinara i to bez dežurstava i minulog rada, tako da zajedno sa tim dobije do 150.000 dinara.

Kako je ranije pisala Nova.rs, Lekari i medicinsko osoblje Kliničkog centra Vojvodine ostali su zatečeni svojim platnim listama za april mesec u kojima nije bilo ni traga od famoznog uvećanja plata za 10 odsto koje im je Vučić danima najavljivao “u znak zahvalnosti”.

Sudeći prema listinzima u koje je Nova.rs imala uvid, njima je isplaćeno 10 odsto kao “dodatak za rad tokom vanrednog stanja”, što je praktično samo stimulacija za rad, koja će prestati da im se isplaćuje već sutra, pošto je večeras ukinuto vanredno stanje.

Tagovi: Aleksandar Vučić, srpsko zdravstvo, koronavirus u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju
TRŽIŠTE RADA
Neočekivani pad stope nezaposlenosti u SAD-u u svibnju

WASHINGTON - Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u svibnju je neočekivano pala u odnosu na mjesec ranije, u uvjetima poboljšane situacije u pogledu zapošljavanja, pokazalo je u petak najnovije izvješće ministarstva rada.

Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
MERE
Mali: Razmatramo 20 novih mera za rast zapošljavanja
BEOGRAD - Razmatra se više od 20 mera kako bi zaposlili ljude koji su izgubili posao ili se vratili iz inostranstva, a biće izabrane one najefikasnije, rekao je ministar finansija Siniša Mali u intervjuu za današnji Blic.
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
PROCJENE
Bank of Japan ostaje pri procjeni oporavka u drugoj polovini godine
TOKYO - Bank of Japan (BoJ) će zadržati procjenu postupnog oporavka gospodarstva u drugoj polovini godine, bez obzira na štete zbog pandemije, doznaje Reuters iz neimenovanih izvora.
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto
OŠTAR PAD
Industrijska proizvodnja u Mađarskoj u travnju pala 36,8 posto

BUDIMPEŠTA - Mađarska industrijska proizvodnja pala je u travnju za 36,8 posto na godišnjoj razini, uglavnom pod pritiskom pandemije koronavirusa, objavio je u petak mađarski Središnji statistički ured (KSH) u svojoj procjeni.

EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZARADE
EK: Najniža plaća u Hrvatskoj treba biti barem 3500 kuna
ZAGREB - Nitko u Hrvatskoj za puno radno vrijeme ne bi smio zarađivati manje od 4425 kuna bruto, proizlazi iz inicijative Europske komisije o osiguranju pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE