GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%

Vučić: Ove godine očekujem rast od čak 7%
OBEĆANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2021 / 21:55
Autor: SEEbiz/Tanjug/B92
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da su u prvih pet meseci strane direktne investicije iznosile milijardu i 413 miliona evra, što je za 12,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

„Srbija je na trećem mestu u Evropi po stopi rasta, iza Luksemburga i Estonije. Ogroman skok očekujem, sedam odsto na nivou godine, što bi značilo drastično veće penzije i plate“, naveo je Vučić na Instagram nalogu „avucic“.

Takođe je najavio:

- ukidanje obaveze plaćanja godišnjeg poreza na dohodak građana za ljude mlađe od 40 godina - reč je o ekstraporezu koji plaćaju jednom godišnje svi koji imaju platu veću od proseka;
- trogodišnje oslobađanje 70 odsto od poreza i doprinosa na plate za one koji prvi put ulaze na tržište rada, a imaju zaradu najmanje u visini prosečne plate, i to kod poslodavca koji tokom te tri godine nije smanjio broj zaposlenih;
- oslobođenje 70 odsto od poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

Poreski savetnik Milan Trbojević ocenjuje:

"Kada je u pitanju prva novina, treba napomenuti da ekstraporez plaćaju oni koji imaju primanja veća od trostrukog iznosa prosečne zarade. Tu postoje dve stope poreza - od 10 i od 15 odsto. Naime, 10 odsto plaćaju oni sa primanjima u rangu između trostrukog i šestostrukog iznosa prosečne zarade, a 15 odsto oni koji primaju više od pomenutog šestostrukog iznosa", objašnjava Trbojević za B92.net.
Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u Srbiji u martu je iznosila 65.289 dinara, a bruto zarada 89.894 dinara.

"U Srbiji ima 20.000–30.000 građana koji plaćaju ekstraporez. Tu su, dakle, ubrojani svi - ne samo mlađi od 40 godina na koje će se ova odluka odnositi. Porez se plaća odjednom, jedanput godišnje", podseća naš sagovornik.

Na pitanje kakve bi dobrobiti mogle da se dobiju od ovakve olakšice, on navodi da će time više novca ostati za dodatna ulaganja.

"Ukida se, dakle, kako je rečeno, samo taj ekstraporez. Oni će svakako zadržati sve ostale obaveze koje su dosad imali - plaćanje doprinosa, zakupa i ostalog", kaže Trbojević.

Kada je u pitanju druga najavljena olakšica, ističe da su uvek postojale neke vrste oslobađanja od dažbine za nova zapošljavanja, te da se ovim potezom nastavlja u tom smeru.

"Nešto slično tome je sistem koji već postoji, a odnosi se na kvalifikovane nezaposlene. Očigledno je da se on pokazao pogodnim i da se zato uvode i ove nove olakšice", ocenjuje poreski savetnik.
Uvođenjem tog oslobađanja, dodaje, moglo bi se doprineti i suzbijanju prakse isplaćivanja zarada "na ruke".
Konačno, pogodnosti za one koji rade na projektima istraživanja i razvoja, prema njegovom mišljenju, odraz su želje da se subvencionišu inovativne stvari.
"Naravno da i druge zemlje uvode slične sisteme, čini mi se da od država iz okruženja Makedonija najviše radi na tome. Ne verujem da će sve ovo dovesti do nekih krupnih promena, ali svakako jeste pozitivni znak da je okruženje stabilno i da se ide ka napretku", kaže naš sagovornik.
Izražava nadu da novine neće značiti i dodatne administrativne muke.
"Nadam se da neće biti komplikovanog povraćaja i da će se stvari regulisati elektronski", poručuje.
Kako ističe, da bi odluke stupile na snagu, biće potrebno minimum mesec dana.
"Nije isključena opcija ni da zažive krajem ove godine, jer se neretko brojna ekonomska rešenja usvajaju tada, kada se usvaja i republički budžet", zaključuje Milan Trbojević.

Tagovi: aleksandar vučić, rast, direktne investicije,
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE