GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Dok god traju problemi u opskrbnim lancima, imat ćemo rast cijena

Vujčić: Dok god traju problemi u opskrbnim lancima, imat ćemo rast cijena
GUVERNER
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 15:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Guverner HNB-a Boris Vujčić dao je izjavu za medije nakon konferencije "Izazov promjene" u organizaciji Zagrebačke burze (ZSE) i Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava (UMFO).

“Pandemija je dovela do toga da lanci opskrbe koji su u svijetu funkcionirali kao dobro podmazani sat su se jednostavno prekinuli i nije moguće vrlo brzo uspostaviti da funkcionirali na način kao prije pandemije. Zato moramo biti strpljivi, dok god to traje imat ćemo i rast cijena jer robe ne dolaze onom brzinom kao prije krize”, objasnio je Vujčić.

“Mi očekujemo da će stopa inflacije biti 2,3 posto ove godine”, rekao je, dodajući da to nije stopa zbog koje bi trebali biti zabrinuti. Istaknuo je da bi inflacija trebala usporiti sljedeće godine kad popusti pritisak na cijene energenata.

“Sjećate se kada je stopa inflacije bila puno viša, a ova je stopa uostalom cilj središnjih banaka. Ono oko čega moramo biti zabrinuti je pitanje hoće li stopa inflacije nastaviti rasti i u budućnosti. Zapravo, inflacija bi trebala blago usporiti sljedeće godine, kad prvenstveno popusti pritisak na cijene energenata, jer su upravo cijene energenata doprinijele s polovinom rasta inflacije ove godine, ponajprije nafta i plin”, ustvrdio je guverner Vujčić.

Guverner HNB-a komentirao je i uvođenje eura u Hrvatskoj, najavljujući i informacijsku kampanju.

“Građani moraju biti dobro informirani. Mislim da je potrebno napraviti informacijsku kampanju, radi se o velikom logističkom pothvatu zamjene valute, a on traži informacijsku kampanju koju planiramo provesti iduće godine. Iduće godine ćemo jasno objasniti ljudima što mogu očekivati u pogledu tečaja, promjene cijena, plaća, kredita, depozira. Cijeli princip konverzije iz kune na euro je baziran upravo na tome da potrošač nakon konverzije ne može biti u lošijoj situaciji nego što je bio prije konverzije”, istaknuo je Vujčić.

Potrošače treba zaštititi od nepoštenih praksi
Komentirajući slučaj u kojem su navodno od 2008. do 2020. godine neke leasing kuće prevarila tisuće građana pogrešnim obračunavanjem rata i odgovarajući na pitanje koliko su građani zaštićeni na financijskom tržištu, guverner Vujčić je istaknuo da ukoliko dođe do nepoštenih praksi prema potrošačima, one moraju biti sankcionirane. “U budućnosti treba pokušati zaštititi potrošače od takvih nepoštenih praksi koje se mogu pojaviti”, poručio je Vujčić.

Naime, regulatorna agencija Hanfa ranije ove godine provela je nadzor nad ukupno 15 leasing društava za razdoblje od 2008. do 2020. godine, a provedenim nadzorima Hanfa je utvrdila nezakonitosti i nepravilnosti u 13 od 15 leasing društava u dijelu obračuna kamatnih stopa.

Nadzori su pokazali da je deset leasing društava, od 13 društava kod kojih su utvrđene nepravilnosti u obračunu kamata, neopravdano i jednostrano mijenjalo kamatne stope u ugovorima o leasingu (marže ili ukupne kamatne stope). To znači da su neka leasing društva, ne temelju jednostranog određivanja kamatne stope, obračunavala leasing rate/obroke po kamatnim stopama koje su bile veće od onih početno ugovorenih.

Kod tri leasing društva utvrđene su isključivo nepravilnosti koje se odnose na transparentnost aktualnih ugovornih odredbi, dok kod dva društva nisu utvrđene nepravilnosti.

Leasing društvima kod kojih su utvrđene nezakonitosti i nepravilnosti u dijelu aktualnih ugovornih odredbi naloženo je da s primateljima leasinga počnu sklapati ugovore na jasan i razumljiv način i da u njima bude jasno određen način obračuna kamatnih stopa i leasing obroka te uvjeti njihove izmjene, kao i da ugovore usklade sa Zakonom o potrošačkom kreditiranju, u dijelu obračuna kamata.

Također, Hanfa im je naložila dostavu pisanog očitovanja o aktivnostima koje su poduzeli prema primateljima leasinga čije su ugovorne obveze neosnovano, netransparentno i jednostrano izmijenjene te objavu cjelokupnog rješenja Hanfe na naslovnici njihove internetske stranice, u trajanju od 60 dana, a sve kako bi primatelji leasinga i cjelokupna javnost bili jasno i transparentno informirani.

U srijedu je, pak, Sanja Mehinović, bivša direktorica RBA Leasinga, u intervjuu za portal Index iznijela optužbe o prijevari više desetaka tisuća klijenata koji su plaćali neosnovano visoku ratu na leasing kredite, pri čemu su oštećeni za otprilike 700 milijuna kuna.

Tagovi: Boris Vujčić, opskrbni lanci, Hrvatska narodna banka, inflacija, rast cijena
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE