GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vujčić: Nastavlja se trend rasta zaposlenosti, stranih radnika 7-8%

Vujčić: Nastavlja se trend rasta zaposlenosti, stranih radnika 7-8%
ZAPOSLENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.10.2023 / 17:21
Autor: SEEbiz
ROVINJ  - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić je u uvodnom govoru na temu "Radna snaga budućnosti u RH: starija, raznovrsnija, tehnički potkovanija" u sklopu konferencije "Izazov promjene" koja se održava u Rovinju izjavio da se u Hrvatskoj nastavlja dugoročni trend rasta zaposlenosti, pri čemu 7-8% ukupne zaposlenosti otpada na stranu radnu snagu.

- U ovom trenutku imamo vrlo visoku zaposlenost te je ona viša nego rekordne 2008. godine odnosno prije velike financijske krize. To je sada dugoročni trend koji se kontinuirano nastavlja i on je u svakom slučaju dobar, jer povećava stopu participacije aktivnosti stanovništva, koja je došla na 70%. To znači da 70% ljudi u radnoj dobi radi i zaposleno je na tržištu rada prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, istaknuo je guverner Vujčić.

Po njegovim riječima, u budućnosti će se zbog depopulacije odnosno smanjenja broja stanovnika, koja je, kako je rekao,u Hrvatskoj prisutna već tri desetljeća, te će i dalje trajati, nedostatak radnika do kojega dolazi i koji je danas najveći problem hrvatskih kompanija, morati nadomjestiti imigracijom odnosno dovođenjem stranih radnika.

- Trenutno imamo 75.000 tisuća zaposlenih stranih radnika, međutim prema evidencijama MUP-a broj pozitivnih riješenih dozvola koja se izdaju za strane radnike je veći od 130 tisuća. Mi smo dakle u situaciji da nekih 7-8 posto ukupne zaposlenosti u Hrvatskoj već čine strani radnici, naglasio je Vujčić.

Podsjetio je kako je Hrvatska 2017. godine imala samo 8000 registriranih stranih radnika, a sad smo došli do stotinjak tisuća i u idućim godinama zbog trendova kretanja populacije može se očekivati nastavak tog trenda, jer će se problem nedostatka radnika rješavati imigracijom i omogućavanjem umirovljenicima da rade četiri sata dnevno. Naime, dodao je Vujčić, trenutno se u Hrvatskoj gotovo 30.000 umirovljenika vratilo na tržište rada.

Tagovi: bORIS vUJČIĆ, ZAPOSLENOST, hnb, hRVATSKA NARODNA BANKA
PROČITAJ I OVO
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAPOSLENOST
Pada broj zaposlenih u industriji
ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u industriji u ožujku je pao i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, u usporedbi s veljačom manji je za 0,1 posto, dok je u u odnosu na ožujak lani pao za 2,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
LOŠIJE
OECD pogoršao prognoze njemačkog rasta
BERLIN - Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) ponovno je naniže revidirala svoju prognozu gospodarskog rasta u Njemačkoj i sada vidi samo minijaturni rast od 0,2% za ovu godinu.
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
POTEZI
Turska obustavlja trgovinu s Izraelom zbog rata u Gazi
ANKARA - Nakon što je Izrael spriječio zračnu dostavu turske pomoći u Gazu, turska vlada je odlučila prekinuti svu trgovinu s Izraelom.
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
MALOPRODAJA
Snažan rast trgovine na malo nastavljen i u ožujku
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima, snažan godišnji rast prometa u trgovini na malo nastavio se i u ožujku, unatoč smanjenju na mjesečnoj razini.
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BLAGI RAST
Njemački BDP blago porastao u prvom kvartalu
BERLIN - Bruto domaći proizvod Njemačke porastao je u prvom tromjesečju 2024. za 0,2 posto u odnosu na prethodno, izvijestio je u utorak Savezni ured za statistiku na temelju preliminarnih podataka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE