GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Xi Jinping: Kina prelazi na model dvojne cirkulacije

Xi Jinping: Kina prelazi na model dvojne cirkulacije
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 12:17
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Novi kineski model gospodarskog rasta temeljit će se na tehnološkim inovacijama i internom krugu proizvodnje i potrošnje i istodobnom povećanju uvoza visokokvalitetne robe i usluga, rekao je u četvrtak predsjednik Xi Jinping.

Kina će težiti kvalitetnijem gospodarskom rastu kroz razvojni model "dvojne cirkulacije", čiji će motor biti tehnološke inovacije, objavio je predsjednik u uvodnom govoru video-linkom čelnicima Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC).

Skup je uvod u virtualni samit o budućnosti međunarodne suradnje, koji će biti održan u petak.

Strategija "dvojne cirkulacije" predviđa naglasak na "domaći promet", interni ciklus proizvodnje, distribucije i potrošnje, potpomognut domaćim tehnološkim inovacijama, i paralelno poticanje međunarodnog prometa.

"Naš novi obrazac razvoja nije zatvorena domaća cirkulacija, već otvorena paralelna cirkulacija domaćih i međunarodnih tokova koji će se međusobno poticati", naglasio je Xi.

"Smanjit ćemo carine i institucionalne troškove ... i proširiti uvoz visokokvalitetnih proizvoda i usluga iz svih zemalja", najavio je kineski predsjednik.

Pozvao je na snažniju koordinaciju politike na međunarodnoj razini i ustvrdio da je globalizacija "nepovratni proces".

Kina neće sudjelovati u razdvajanju, naglasio je Xi i dodao da će Peking s više zemalja potpisati sporazume o slobodnoj trgovini i promicati, kako je ocijenio, "visokokvalitetnu" inicijativu "Jedan pojas, jedan put".

Na ključnom sastanku u listopadu kineski predsjednik i drugi čelnici predstavili su nacrt novog petogodišnjeg plana i ključne ciljeve u sljedećih 15 godina. Kina bi tako do 2025. trebala ući u skupinu država "visokih prihoda" a do 2035. steći status "umjereno razvijene" države.

Tagovi: Xi Jinping, kineska ekonomija, dvojna cirkulacija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE