GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Yellen: Inflacija u SAD-u trebala bi oslabiti do kraja godine

Yellen: Inflacija u SAD-u trebala bi oslabiti do kraja godine
INFLACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 13:07
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Inflacija u SAD-u trebala bi se do kraja godine spustiti sa sadašnjih povišenih razina paralelno normalizaciji stanja u opskrbi, izjavila je ministrica financija Janet Yellen.

Gospodarstvo se neujednačeno oporavlja u procesu otvaranja nakon višemjesečnih ograničenja uvedenih kako bi se suzbilo širenje covida 19, izjavila je Yellen u srijedu u izlaganju pred pododborom Senata o prijedlogu proračuna za iduću godinu.

Na pitanje republikanskog senatora Johna Kennedyja misli li da će inflacija i dalje iznositi pet posto, kao i u svibnju, Yellen je rekla da će po njezinoj procjeni do kraja ove ili početkom 2022. godine biti bliže dva posto.

Dodala je i da većina pokazatelja očekivanja inflacije u razdoblju nakon 2022. signalizira da će se približiti razini od dva posto, koju cilja američka središnja banka.

Yellen je jačanje inflatornih pritisaka u proteklim mjesecima pripisala ponajprije zastojima u opskrbi i nestašici ovoga proljeća, u razdoblju oporavka gospodarstva od mjera zatvaranja koje su prošle godine prouzročile recesiju.

Ti će se problemi riješiti u mjesecima koji slijede i na dulji rok ponovo će prevladati faktori koji su više od desetljeća držali inflaciju na prihvatljivoj razini i zauzdati rast cijena, istaknula je, pridruživši se ocjeni predsjednika središnje banke Jeromea Powella.

Republikanski senator želio je znati zašto je središnja banka nedavno promijenila stav i najavila da će podići ključne kamatne stope u 2023., godinu dana ranije no što su bili najavljivali.

"Fed se nedavno sastao i rekao: 'Gledajte, znamo da smo vam tako govorili, ali stvari su se promijenile i sada vam kažemo da ćemo vjerojatno morati podići ključne kamatne stope i brže no što smo prvotno rekli'. Zašto mislite da su to učinili? Zato što su zabrinuti zbog inflacije, zar ne?“, rekao je Kennedy.

"Nije bilo tako. Nekoliko je pojedinaca u vlastitim prognozama koje su objavljene napisalo da smatraju da bi bilo prikladno podići stope ranije nego što se mislilo", odgovorila je Yellen.

Bilo joj je vidno nelagodno odgovarati na pitanja o monetarnoj politici budući da se ministarstvo obično ne upliće u posao središnje banke.

"Ne želim zapravo komentirati Fed, reći ću samo da nisu najavili tako nešto", izjavila je Yellen, referirajući se na podizanje ključnih kamatnih stopa.

Tagovi: Janet Yellen, inflacija, hiperinflacija, američka ekonomija, kamatne stope, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE