GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija

Yellen: SAD-u ne prijeti hiperinflacija
UVJERAVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2021 / 12:04
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je pred Odborom za financije Zastupničkog doma američkog Kongresa da SAD-u ne prijeti hiperinflacija i da su povišene inflacijske stope privremene, te da se gospodarstvo dobro oporavlja od utjecaja pandemije.

"Ne vjerujem da smo u opasnosti od hiperinflacije. Imali smo nekoliko mjeseci visoke inflacije za koju većina ekonomista, uključujući mene, vjeruje da će biti prolazna jer se naše gospodarstvo snažno oporavlja nakon pandemije", rekla je Yellen.

Priznala je da je inflacija viša nego što se očekivalo, ali i istaknula da je to privremeno i prolazno. Podsjetila je na vladinu projekciju stope inflacije u 2021. godini od 2,1 posto i priznala da je inflacija zadnjih mjeseci bila viša.

"Važno je imati na umu da nakon prestanka pandemije slijedi razdoblje pada cijena", izjavila je.

Na pitanje o učincima visoke inflacije na razne sektore stanovništva, Yellen je priznala da Ministarstvo financija nije obavilo nikakve posebne analize.

Dodala je da se slaže s FED-om u njegovoj ocjeni o privremenom karakteru viših stopa inflacije i navela kako se vide golemi pomaci u potražnji za usluga i robama. Ipak, nije mogla jasno reći kada bi inflacija mogla usporiti.


Govoreći o javnom dugu, Yellen je primijetila da se promijenila razina njegova održivog iznosa.

"Kamatne stope bile su vrlo niske. To nije nova pojava, to se događalo desetljećima i to je važno u smislu održive razine duga", rekla je.

Napomenula je da su neke metrike koje su se kroz povijest rabile za utvrđivanje veličine duga značajno promijenjene i da se to mora uzeti u obzir.

Jedno od pitanja koja su postavili članovi odbora bilo je o nedostatku novih radnih mjesta, a Yellen je uz ostalo ustvrdila da će ljudima koji su ostali bez posla tijekom pandemije, "trebati vremena" da se ponovo zaposle.

Tagovi: Janet Yellen, inflacija, hiperinflacija, američka ekonomija, kamatne stope, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE