" />
"> Yellen: Snažno tržište rada i blaža inflacija u SAD-u ulijevaju veliku nadu | SEEbiz.eu

Yellen: Snažno tržište rada i blaža inflacija u SAD-u ulijevaju veliku nadu

Yellen: Snažno tržište rada i blaža inflacija u SAD-u ulijevaju veliku nadu
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2023 / 18:11
Autor: SEEbiz

LUSAKA - Američka ministrica financija Janet Yellen rekla je danas da su snažno tržište rada i slabljenje inflacije u SAD-u "pokazatelji koji daju veliku nadu", prenosi Reuters.

Yellen, koja je u Zambiju stigla iz Senegala u sklopu svoje afričke turneje, rekla je novinarima da je u proteklih šest mjeseci bilo dobrih vijesti o usporavanju inflacije u SAD-u, s padom cijena energije, transporta i robe, a problemi u opskrbnom lancu uvelike su ublaženi, prema britanskoj agenciji.

U idućih šest mjeseci očekuje se i pad cijena nekretnina za iznajmljivanje, što bi također pridonijelo općem poboljšanju situacije, rekla je američka ministrica financija.

"Još uvijek imamo tržište rada koje je vrlo skučeno." "Vidimo neke znakove inflacije u uslužnom sektoru na koji treba stalno obraćati pažnju, ali općenito sam zadovoljan što se inflacija smanjuje", rekla je Yellen novinarima nakon posjeta zdravstvenoj ustanovi nedaleko od Lusake, glavnog grada Zambije.

Zaključila je da su snažna tržišta rada i napredak u obuzdavanju inflacije pokazatelji koji "pune nadu", navodi Reuters.

Janet Yellen trenutno boravi u Zambiji u sklopu turneje u sklopu koje s predstavnicima američkih kompanija posjećuje još dvije zemlje kako bi proširila gospodarske veze između SAD-a i afričkih zemalja.

Tagovi: Janet Yellen, američka ekonomija, inflacija, tržište rada
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE