GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila kratkoročno zaduživanje Grada od 400 milijuna kuna

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila kratkoročno zaduživanje Grada od 400 milijuna kuna
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2021 / 19:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini prihvatili su u četvrtak većinom glasova prijedlog o kratkoročnom zaduživanju Grada u iznosu od 400 milijuna kuna na rok do 12 mjeseci radi održavanja likvidnosti gradskog proračuna.

Prijedlog je prihvaćen s 27 glasova "za", osam "protiv", a suzdržanih je bilo šest.

Grad Zagreb zadužio se kod od kluba banaka kojeg čine Zagrebačka banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb d.d. i Erste&Steiermärkischebank, uz kiksnu kamata od 1,4 posto, a rok otplate je jednokratan, najkasnije do 30. srpnja 2022.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević pojasnio je kako ovo ne bi radili da ne moraju.

"Dižemo kredit za likvidnost. Ne znam koga to u ovoj Skupštini iznenađuje budući da su svi kandidati u kampanji jasno govorili o situacijama gdje se materijalni troškovi nisu isplaćivali vrtićima, kazalištima, školama i tako dalje, da je likvidnost bila otežana", rekao je u izlaganju.

Oporbene zastupnike je podsjetio kako je u kampanji govorio i o refinanciraju duga kao jednom o metoda za rješavanje financijske situacije. Poručio je kako je riječ o kratkoročnom kreditu za premošćivanje jaza koji se ne može produžavati.

Naveo je kako je dio rješenja jest i sustav javnih nabava kojem će trebati vremena da zaživi, kao i rebalans proračuna.

"Među prvim mjerama koje smo tražili od pročelnika bili su prijedlozi za uštede, nismo bili zadovoljni s tim prvim prijedlogom, tražimo još tih ušteda. U rujnu mogu najaviti prijedlog rebalansa", rekao je gradonačelnik.

Dinamika kratkoročnog zaduženja Grada, ali i Holdinga, jest takva da će trebati refinancirati taj dug kako bi se dobilo vrijeme za restrukturiranje i Grada i gradskih poduzeća, dodao je.

"Ništa ne ide preko noći", poručio je Tomašević.

Pojasnio je kako ima prostora za uštede, a planiranje proračuna za sljedeću godinu će dati veći manevarski prostor, međutim za efekte nekih mjera trebat će vremena i zato je taj dug potrebno refinancirati - a kako, o tome vode razgovore s Ministarstvom financija i bankama.

U obrazloženju prijedloga stoji kako je nužna sanacija posljedica zagrebačkog potresa izazvala dodatne značajne troškove na rashodnoj strani proračuna, dok dinamika priljeva prihoda planiranih proračunom Grada za 2021. ne prati izvršavanje rashodne strane proračuna planirane u istom obujmu.

U tijeku su prijave projektnih prijedloga radi refundacije uloženih sredstva kroz Fond solidarnosti Europske unije, ali i radi osiguravanja dodatnih sredstava za daljnje aktivnosti sanacije. S obzirom na to da još nisu dobivena sredstava iz Fonda solidarnosti, predloženo je uzimanje kratkoročnog kredita za podmirivanje obveza prema dobavljačima, rečeno je.

Osim navedenog prijedloga, zastupnici su na sjednici prihvatili i prijedlog o izradi akcijskog plana za prevenciju vršnjačkog nasilja od 2022. do 2025., prijedlog o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. - 2020. za projekt "Korak u dječji vrtić - za dobrobit djeteta i razvoj potencijala - KUĆICA" te za projekt "Izgradnja reciklažnog dvorišta u gradskoj četvrti Podsused - Vrapče".

Tagovi: Gradska skupština, Grad Zagreb, Zagrebačka banka, OTP banka, Privredna banka Zagreb, Erste, Tomislav Tomašević
PROČITAJ I OVO
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
PAD
Industrijska proizvodnja u veljači oštro pala, treći mjesec zaredom
ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od 5 posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci.
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
RAST
Potrošnja u Hrvatskoj u veljači porasla jedanaesti mjesec zaredom
ZAGREB - U Hrvatskoj je u veljači potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE