GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zakon kojim se regulira rad od kuće stiže tek iduće godine

Zakon kojim se regulira rad od kuće stiže tek iduće godine
RAD OD KUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 11:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prema sadašnjim procjenama, prijedlog novog Zakona o radu trebao bi se naći u saborskoj proceduri u prvoj polovici 2022. godine, kažu u Ministarstvu rada, piše Jutarnji list.

Drugim riječima, ni nova regulacija rada na daljinu, koja je postala osobito aktualna u koronakrizi, u kojoj velik broj radnika radi od kuće, a o kojoj se priča od prošle jeseni, neće biti moguća prije toga.

I dok u sindikatu smatraju da nema razloga za žurbu, jer postojeći zakon u članku 17 propisuje uvjete obavljanja rada na izdvojenom mjestu (to smatraju primjerenim za regulaciju rada na daljinu), u Hrvatskoj udruzi poslodavaca nisu zadovoljni.

"Nismo zadovoljni najavama da će ZOR u saborsku proceduru tek u prvoj polovici 2022. godine jer će to značiti prilično kasnu implementaciju, tj. zakonsko uređenje brojnih instituta unutar ZOR-a koji trebaju biti uređeni što je ranije moguće, kao što je, na primjer, rad na daljinu. Ustrajat ćemo na tome da se procedura ubrza jer je ZOR uistinu jedan od najvažnijih zakona za gospodarstvo i imati zastarjeli zakon u današnjem vremenu, znači ne biti dovoljno konkurentan s onim zemljama koje su te promjene već provele", poručuju.

Sada još traju preliminarne konzultacije socijalnih partnera o izmjenama Zakona. Kako nam kaže Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata, posljednji sastanak uživo održao se 30. listopada, a od tada se zbog pandemije konzultacije provode online i elektroničkom poštom, što smatra nedovoljnim te zbog obima promjena i značenja ZOR-a očekuje raspravu uživo.

U svakom slučaju, među socijalnim partnerima trenutno nema konačno usuglašenih stavova. Plan je, pak, da se faza konzultacija završi do kraja ožujka, kažu u Ministarstvu, nakon čega se osniva radna skupina koja bi do kraja godine trebala doći do nacrta prijedloga zakona, donosi Jutarnji list.

Tagovi: rad od kuće, rad na daljinu, Josip Aladrović
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE