GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda pale i na mjesečnoj i godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda pale i na mjesečnoj i godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2021 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju srpnja ove godine bile su manje za 2,8 posto u odnosu na prethodni mjesec te također 2,8 posto manje u odnosu na srpanj prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 20,5 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju su manje za 5,2 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 2,5 posto, te kapitalnih proizvoda za 1,4 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za devet posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda pale su za 19,3 posto, energije za 18,1 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 17,9 posto, te intermedijarnih proizvoda za 10,2 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 3,1 posto, a u rudarstvu i vađenju porasle za 2,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini ostvaren je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 22,6 posto te proizvodnji električne opreme za 16 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 29,2 posto i u proizvodnji duhanskih proizvoda za 26,5 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za tri posto, a u rudarstvu i vađenju porasle za 1,7 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje metala za 37,7 posto, proizvodnje kože i srodnih proizvoda za 33,7 posto te osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka, za 23,4 posto,

Najviše su pale zalihe gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 37,7 posto.

Tagovi: Zalihe industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine
UTEZI
Novi val korone zakočio francusku ekonomiju na kraju godine
PARIZ - Francusko gospodarstvo u četvrtom bi kvartalu trebalo porasti nešto manje od 0,75 posto, prognoziraju u središnjoj banci, u kontekstu pojačane neizvjesnosti zbog petog vala koronavirusne zaraze.
Sabor donio Državni proračun za 2022. godinu
PRORAČUN
Sabor donio Državni proračun za 2022. godinu
ZAGREB - Hrvatski sabor u srijedu je većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu s projekcijama za 2023. i 2024.
Smanjena osobna potrošnja pogodila japansku ekonomiju u trećem tromjesečju
POSLJEDICE
Smanjena osobna potrošnja pogodila japansku ekonomiju u trećem tromjesečju
TOKIO - Japansko gospodarstvo smanjilo se u trećem tromjesečju više no što je vlada prvotno procijenila budući da je val zaraze koronavirusom utjecao na osobnu potrošnju, a globalna nestašica čipova utjecala na očekivanja poslovnih čelnika.
Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu
TRENDOVI
Rast BDP-a i zaposlenosti u EU i eurozoni stabilan u trećem kvartalu
LUXEMBOURG - Gospodarska aktivnost u EU-u i eurozoni u trećem je kvartalu rasla istim tempom kao i prethodna tri mjeseca, a slična kretanja bilježi i zapošljavanje, pokazalo je u utorak izvješće Eurostata kojim je obuhvaćeno svih 27 zemalja članica.
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
INFLACIJA
Solomon: Inflacija će neko vrijeme biti povišena, no ne kao 70-ih
NEW YORK - Izvršni direktor Goldman Sachsa David Solomon predviđa da će inflacija neko vrijeme biti povišena, ali ne očekuje ponavljanje rasta troškova viđenih 1970-ih, rekao je u intervjuu za američku televizijsku kuću CNBC.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE