GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda porasle na godišnjoj razini
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 10:41
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove godine bile su 1,4 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, dok su u usporedbi sa zalihama na kraju siječnja prošle godine veće za 0,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše pale zalihe energije, za 23,9 posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 10,8 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda su pale za 3,4 posto, a kapitalnih proizvoda, za 2,6 posto.

Istodobno su zalihe netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 3,9 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe energije pale 49,7 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 6,1 posto.

Zalihe kapitalnih proizvoda su na godišnjoj razini porasle za 20,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 8,4 posto i intermedijarnih proizvoda za 1,7 posto.

Promatrano po područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD), zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja su u usporedbi s mjesecom ranije u prerađivačkoj industriji pale za 1,6 posto, dok su u rudarstvu i vađenju porasle za 0,5 posto.

Na godišnjoj razini su zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 0,4 posto, a u rudarstvu i vađenju za 0,8 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini bilježi se kod proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, za 55,7 posto te kod proizvodnje duhanskih proizvoda, za 41,2 posto.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 34,2 posto te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 14,9 posto.

Na godišnjoj razini statistika najveći rast zaliha bilježi kod proizvodnje strojeva i uređaja, za 60,6 posto, a najveći pad kod proizvodnje koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 62,7 posto.

Tagovi: zalihe industrijskih proizvoda, industrija, hrvatska industrija, zalihe energije, zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE