GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zalihe industrijskih proizvoda smanjene 6,4 posto na godišnjoj razini

Zalihe industrijskih proizvoda smanjene 6,4 posto na godišnjoj razini
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2022 / 08:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju siječnja ove godine bile su 2,9 posto veće u odnosu na prethodni mjesec, dok su prema siječnju lani pale za 6,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni su najviše porasla zalihe kapitalnih proizvoda, za 12,4 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda bile su za 7,7 posto više, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,7 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 19,4 posto.

Na godišnjoj su razini najviše pale zalihe kapitalnih proizvoda, za 40,6 posto. Zalihe energije su smanjene za 9,2 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 5,2 posto, intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,8 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 3,3 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 6,1 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 28,9 posto te u proizvodnji električne opreme, za 26 posto. Zalihe u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda su povećane za 21 posto, u ostaloj prerađivačkoj industriji za 12,5 posto, u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda za 8,2 posto, u proizvodnji prehrambenih proizvoda za 4,7 posto itd.

Istodobno su u siječnju u odnosu na prethodni mjesec najviše, za 25,5 posto, smanjene zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda te za 19,9 posto u proizvodnji kože i srodnih proizvoda.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji pale za 6,3 posto, a u rudarstvu i vađenju za devet posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći pad zaliha bilježi u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 83,3 posto, proizvodnji strojeva i uređaja, za 52,1 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme, za 31,3 posto itd.

Najviše su porasle zalihe u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 196,5 posto te ostaloj prerađivačkoj industriji, za 18,5 posto.

Tagovi: Zalihe industrijskih proizvoda, hrvatska industrija
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE