GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zamjetno poboljšanje potrošačkog i poslovnog optimizma u svibnju

Zamjetno poboljšanje potrošačkog i poslovnog optimizma u svibnju
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2021 / 14:04
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon kratkotrajnog pogoršanja u travnju, polagani rast optimizma, koji je bio prisutan tijekom prvog tromjesečja, nastavljen je u svibnju i to snažnijom dinamikom. Pri tome su svi pokazatelji potrošačkog i poslovnog optimizma zabilježili zamjetno poboljšanje.

Prema podacima iz Ankete pouzdanja potrošača koja se provodi na mjesečnoj razini i ispituje mišljenja potrošača vezano uz trenutno stanje ekonomskih pojava s kojima se svakodnevno susreću kao i očekivanja vezana uz buduća ekonomska kretanja u njihovom kućanstvu i Hrvatskoj kod sva tri indeksa pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača zabilježen je rast na mjesečnoj razini u svibnju.

Uz poboljšanje na mjesečnoj razini, u odnosu na prosjek prva četiri mjeseca zabilježen je dvoznamenkasti rast kod sva tri kompozitna pokazatelja. Također, na godišnjoj razini, indeks pouzdanja i očekivanja potrošača zabilježili su snažnu dvoznamenkastu stopu rasta dok je i indeks raspoloženja potrošača, nakon trinaest mjeseci uzastopnog godišnjeg pada, zabilježio pozitivnu stopu rasta.

Indeks pouzdanja potrošača (IPP) u svibnju je porastao na -6,6 boda (+7.6 bb u odnosu na travanj te +18.6 u odnosu na svibanj 2020.) Od područja koje pokriva ovaj indeks, najsnažniji rast zabilježen je kod pitanja vezanog za promjenu ukupne ekonomske situacije u Hrvatskoj u budućih 12 mjeseci. Isto pitanja povoljno je utjecalo i na indeks očekivanja potrošača (IOP). U svibnju je IOP iznosio -2,1 bodova te je na mjesečnoj razini zabilježio najsnažniji rast među promatranim indeksima, od 10 bb. S druge strane, na godišnjoj razini navedeni indeks zabilježio je rast od 25.9 bb. Naposljetku, indeks raspoloženja potrošača (IRP), koji ukazuje na promjene u financijskoj situaciji u kućanstvima, ekonomske situacije u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci te isplativosti investiranja u trajna dobra u Hrvatskoj, krajem svibnja bio je na razini od -26,3 bodova (+6.1bb na mjesečnoj te +3.1bb na godišnjoj razini).

Poslovna očekivanja poduzetnika u svibnju također su zabilježila poboljšanje kod svih sektora. Najveći rast indeksa pouzdanja zabilježen je u djelatnostima usluga što ne iznenađuje obzirom na značajno poboljšanje epidemiološke situacije u Hrvatskoj i EU i visokih očekivanja o uspješnosti turističke sezone. Jedino je prosjek indeksa pouzdanja u travnju i svibnju za djelatnost trgovine bio ispod prosječne razine iz prva tri mjeseca ove godine, i to zbog iznimno loših očekivanja u travnju.

Smatramo da će smirivanje situacije oko pandemije i u lipnju pozitivno utjecati na raspoloženje potrošača i ponovni rast očekivanja poduzetnika. Zaokružena statistika za drugo tromjesečnu trebala bi donijeti rast indeksa, ali ne i povratak na razine od prije počeka pandemije.

Tagovi: Indeks pouzdanja potrošača, potrošački optimizam
PROČITAJ I OVO
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
SRBIJA-KINA
Ovo su svi ugovori koje su danas potpisale Srbija i Kina
BEOGRAD - Nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kine Xi Jinpinga, počela je ceremonija potpisivanja zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata. Potpisano je ukupno 28 ugovora, memoranduma, sporazuma...
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
SLABO
Njemački izvoz slab u prvom kvartalu unatoč rastu u ožujku
BERLIN - Njemački izvoz porastao je u ožujku u odnosu na prethodni mjesec, iako prvo tromjesečje u cjelini pokazuje negativne brojke, prema preliminarnim podacima Saveznog ureda za statistiku.
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
PROGNOZE
HUP prognozira rast BDP-a od 3,5 posto u 2024.
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u najnovijim je prognozama povisila procjenu rasta BDP-a u ovoj godini s 2,5 na 3,5 posto, zadržala procjenu prosječne inflacije na 3,5 posto te ukazala na nastavak pozitivnih trendova u javnim financijama.
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
SIGNALI
Poslovna aktivnost u eurozoni u travnju rasla najbrže u gotovo godinu dana
FRANKFURT - HCOB-ov kompozitni indeks menadžera nabave (PMI) za eurozonu, koji je sastavio S&P Global i koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog gospodarskog zdravlja, odskočio je na 51,7 u travnju s 50,3 iz ožujka, nadmašivši preliminarnu procjenu od 51,4.
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
PAD
Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu pala 4,1%
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja bila je u ožujku u odnosu na isto razdoblje 2023. niža za 5,0%.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE