GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zamjetno smanjenje deficita u robnoj razmjeni s inozemstvom

Zamjetno smanjenje deficita u robnoj razmjeni s inozemstvom
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 10:01
Autor: RBA analize
ANALIZA - Uz nastavak godišnjih stopa rasta robnog izvoza, posljednji podaci DZS-a za studeni prošle godine zabilježili su i nastavak godišnjeg pada uvoza robe.

Ukupna vrijednost plasirana na inozemna tržišta promatrana u eurima u studenom je iznosila 1,4 mlrd. eura što predstavlja porast od 5,8% u odnosu na studeni 2019. godine. S druge strane, uz ubrzanje godišnjeg pada s 8,2% na 9,1%, uvezeno je robe u vrijednosti 1,9 mlrd. eura. Uz rast robnog izvoza te pad robnog uvoza, manjak u robnoj razmjeni iznosio je 486 mil. eura, zabilježivši time nastavak negativnih godišnjih kretanja deveti mjesec zaredom, po stopi od 35,3%. Pokrivenost uvoza izvozom u studenom se popela na 74,1%.

Kumulativno, od siječnja do studenog, nastavljen je pad vanjskotrgovinske robne razmjene. U prvih jedanaest mjeseci 2020. godine, promatrano u eurima, zabilježen je pad izvoza od 3,6% uz istodoban pad uvoza od 10,3% u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Pri takvim je kretanjima vanjskotrgovinski saldo u prvih jedanaest mjeseci godine bio niži za 20,7% u odnosu na isto razdoblje godine ranije, a zabilježeni manjak iznosio je 7,3 mlrd. eura. Istodobno, razina pokrivenosti uvoza izvozom u promatranom razdoblju iznosila je 65,0%.

Analizom među sektorima SMTK (Standardna međunarodna trgovinska klasifikacija) te usporedbom s istim razdobljem 2019. godine, najveći doprinos padu izvoza u prvih jedanaest mjeseci 2020. došao je od razmjerno snažnog pada u sektoru Strojevi i prijevozna sredstva gdje je zabilježen pad izvoza od 9,6%, iskazan u eurima. S najsnažnijim padom izvoza u promatranom razdoblju slijede Mineralna goriva i maziva (-7,4%) te Proizvodi svrstani prema materijalu (-3,8%).

Sektor koji je zabilježio najveći doprinos ublažavanju pada u prvih jedanaest mjeseci prošle godine bio je Hrana i žive životinje, s rastom od 9,2%. S druge strane, najveći doprinos padu uvoza u istom razdoblju došao je od pada u sektoru Mineralna goriva i maziva, s razmjerno snažnim padom od 37,4%. Slijede Strojevi i prijevozna sredstva (-13,7%) te Proizvodi svrstani prema materijalu (-5,7%). Ublažavanju pada uvoza u promatranom razdoblju najviše je pridonio sektor Kemijski proizvodi, s rastom od 6,3%.

Promatrano u eurima, izvozne transakcije s državama Europske unije u prvih su jedanaest mjeseci 2020. pale za 1,5% dok je uvoz pao za 10,0% u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Uz vrijednost izvoza od 9,4 mlrd. eura i vrijednost uvoza od 16,7 mlrd. eura, deficit u robnoj razmjeni s EU godišnje je niži za 19,2% godišnje te iznosi 7,3 mlrd. eura. S državama Europske unije Hrvatska je u prvih jedanaest mjeseci 2020. ostvarila 69,8% ukupnog izvoza te 80,5% ukupnog uvoza.

Prema prvim podacima robne razmjene RH s inozemstvom, u 2020. godini, promatrano u eurima, robni izvoz bio je niži za 2,9% dok je robni uvoz bio niži za 8,9%. Uz navedena kretanja zabilježen je manjak u robnoj razmjeni u vrijednosti od 8,0 mlrd. eura, što predstavlja pad od 18,4% u odnosu na 2019. godinu.

Tagovi: robna razmjena, izvoz, uvoz, hrvatski izvoz
PROČITAJ I OVO
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
ZABRINUTOST
Dimon zabrinut: Američka ekonomija vraća se problemima iz 70-ih godina
NEW YORK - Izvršni direktor JPMorgan Chasea Jamie Dimon zabrinut je da bi se američko gospodarstvo moglo suočiti s ponavljanjem problema koji su kočili zemlju tijekom 1970-ih.
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE