GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u EU posustalo u prvom tromjesečju; u Hrvatskoj kontinuirani pad

Zapošljavanje u EU posustalo u prvom tromjesečju; u Hrvatskoj kontinuirani pad
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2021 / 17:25
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Zapošljavanje u EU i eurozoni posustalo je u prva tri ovogodišnja mjeseca, odražavajući postrožena ograničenja zbog novog vala zaraze covidom 19, a Hrvatska je bilježila pad četvrto tromjesečje zaredom, pokazuju podaci Eurostata.

U EU broj zaposlenih pao je u prvom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Eurostat, neznatno ublaživši prvu procjenu.

U eurozoni smanjen je za 0,3 posto, u skladu s procjenom objavljenom sredinom svibnja.

Time je na oba područja prekinuto razdoblje oporavka tržišta rada koje je počelo u ljeto prošle godine zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa nakon prvog vala zaraze.

U posljednja tri mjeseca 2020. broj zaposlenih porastao je za 0,4 posto i u EU i u eurozoni.

U odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje, neposredno uoči uvođenja mjera zatvaranja, broj zaposlenih pao je 1,6 posto u EU, te 1,8 posto u eurozoni, gotovo istim tempom kao i na kraju prošle godine.


Ukupno je u EU u prvom tromjesečju zaposleno bilo 205,6 milijuna građana, od čega 157,6 milijuna u eurozoni. U odnosu na pretpandemijsko četvrto tromjesečje 2019. broj zaposlenih smanjen je u EU za 3,8 milijuna, te za 3,4 milijuna u eurozoni.

Najveći pad u Latviji

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najviše je u prva tri ovogodišnja mjeseca u odnosu na prethodno tromjesečje pao broj zaposlenih u Latviji, za 3,9 posto.

Slijede Grčka i Španjolska gdje je smanjen za 1,7 odnosno 1,1 posto.

U Hrvatskoj broj zaposlenih bio je u razdoblju od siječnja do ožujka manji za 0,4 posto nego u posljednja tri mjeseca 2020. godine, kada je pao 0,3 posto. Time je pad nastavljen četvrto tromjesečje zaredom.

Najviše je pak na tromjesečnoj razini porastao broj zaposlenih u Mađarskoj i Španjolskoj, za 1,1 odnosno jedan posto. Slijede Cipar i Litva s brojem zaposlenih većim za 0,8 posto nego na kraju 2020.

Eurostat napominje da nije raspolagao podacima za Irsku dok je Rumunjska bilježila prekid u vremenskom nizu.

Skok u Luksemburgu

Latvija je prednjačila padom broja zaposlenih u prvom tromjesečju i na godišnjoj razini, za sedam posto. Slijedi Estonija s padom zaposlenosti za 4,4 posto.

U Hrvatskoj broj zaposlenih smanjen je u prvom ovogodišnjem tromjesečju za 2,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Time se smanjio također četvrto tromjesečje zaredom.

U četvrtom tromjesečju 2020. pao je 2,4 posto.

Više zaposlenih nego na početku prošle godine imali su samo Luksemburg, Cipar, Poljska i Belgija, za 1,9 posto, odnosno u rasponu od 0,3 do 0,1 posto, pokazuje izvješće Eurostata, objavljeno početkom tjedna.

Tagovi: zapošljavanje u EUm+, zapošljavanje u Hrvatskoj, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
NESUGLASJE
IMFC zbog neslaganja nije objavio tradicionalnu konačnu poruku
WASHINGTON - Međunarodni monetarni i financijski odbor Međunarodnog monetarnog fonda (IMFC) danas nije postigao konsenzus o tradicionalnoj zajedničkoj poruci ili priopćenju nakon sastanka na kraju proljetnih sastanaka MMF-a i Svjetske banke, već se ograničio na izjava predsjedavajućeg, koji je opisao stanje u svjetskom gospodarstvu.
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE