GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u pojačano u lipnju

Zapošljavanje u SAD-u pojačano u lipnju
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 18:02
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Poslodavci u SAD-u pojačano su zapošljavali u lipnju, izvijestilo je u petak ministarstvo rada, čiji podaci pokazuju da je ukidanje koronamjera potaknulo najveću potražnju za radnom snagom u sektoru usluga.

Poslodavci su u lipnju neto otvorili 850.000 novih radnih mjesta, nakon 583.000 otvorene u svibnju, objavilo je ministarstvo.

Stopa nezaposlenosti porasla je pak s 5,8 na 5,9 posto, što u ministarstvu objašnjavaju umjetno niskom razinom u proteklim mjesecima povezanom s pogrešnim svrstavanjem građana u kategoriju "zaposlenih, ali odsutnih s posla“.

Iako je znatno niža no što je bila u travnju prošle godine, na vrhuncu prvog vala pandemije, još je uvijek osjetno iznad pretpandemijske razine, ističu, podsjećajući da je u veljači prošle godine iznosila 3,5 posto.

Privatni sektor neto je otvorio 662 tisuće novih radnih mjesta, a državni 188 tisuća, navodi se u priopćenju.

Najviše su zapošljavali poslodavci u sektoru ugostiteljstva i organizacije slobodnog vremena, te državne i privatne obrazovne ustanove, maloprodaja i sektor profesionalnih i poslovnih usluga.

Prosječna satnica porasla je 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećana 0,4 posto. Na godišnjoj razini poskočila je 3,6 posto, gotovo dvostruko snažnije nego u svibnju, zbog niske poredbene osnovice u pandemijskoj 2020. godini.

Tagovi: američko tržište rada, američka ekonomija, koronakriza, koronavirus u SAD-u, naknada za nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE