GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 20:31
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u SAD-u u studenome je neto uvećan za 210 tisuća, nakon porasta za revidiranih 546 tisuća u listopadu i 379 tisuća u rujnu, objavilo je ministarstvo.

Prvotnu procjenu za listopad ministarstvo je podiglo za 15 tisuća, a onu za rujan za 67 tisuća, napominju.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je ukupno u ta dva mjeseca broj zaposlenih bio za 82.000 veći no što je ministarstvo izvijestilo u prijašnjim procjenama.

Od početka 2021. godine u prosjeku je tako broj zaposlenih u SAD-u mjesečno rastao za 555 tisuća, pokazuju izračuni ministarstva.

Izraženije su u studenome zapošljavale tvrtke u sektorima stručnih i poslovnih usluga, prijevoza i skladištenja, te u građevinarstvu i u proizvodnom sektoru, objavilo je ministarstvo.

U sektoru maloprodaje broj zaposlenih se pak smanjio u odnosu na mjesec ranije.

Od travnja 2020. broj zaposlenih u SAD-u uvećan je za 18,5 milijuna, no još je uvijek za 3,9 milijuna manji u usporedbi s pretpandemijskim razinama u veljači 2020. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u studenome se smanjila za 0,4 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec, na 4,2 posto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 542 tisuće, na 6,9 milijuna, objavilo je ministarstvo, napominjući da njihov broj kontinuirano pada.

Ponovili su i da oba pokazatelja očituju poboljšanje u usporedbi s visokim razinama u razdoblju od veljače do travnja 2020., na početku pandemijske krize, ali su i dalje iznad razina u pretpandemijskoj veljači.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 0,7 postotni bod viša no što je bila u veljači 2020. godine, kada je iznosila 3,5 posto, a broj nezaposlenih za 1,2 milijuna veći no što je bio netom prije izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, američko tržište
PROČITAJ I OVO
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
OČEKIVANJA
HNB: Inflacija bi u 2022. mogla biti između 3,5 i 4 posto
ZAGREB - Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je objavila da bi se prosječna godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ove godine mogla popeti na između 3,5 i 4 posto, a tu procjenu temelji na višim od prognoziranih stopa inflacija u studenome i prosincu lani te pretpostavke o nešto snažnijem povećanju cijena plina i električne energije od početka travnja.
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
TRŽIŠTE RADA
ILO: Neizvjesnost odgodila oporavak tržišta rada od pandemije
ŽENEVA - Oporavak globalnog tržišta rada trajat će dulje no što se očekivalo i nezaposlenost će se zadržati iznad pretpandemijske razine najmanje do 2023. godine, procijenila je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
INFLACIJA
Marić: Treba učiniti sve da ne dođe do neopravdanog podizanja cijena
ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić poručio je u ponedjeljak da bi svi zajedno, od medija pa do nositelja procesa uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, trebali učiniti sve da se taj proces ne iskoristi za "lov u mutnom" i neopravdano podizanje cijena.
Kineski BDP u 2021. porastao iznad očekivanja
SNAŽAN RAST
Kineski BDP u 2021. porastao iznad očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo poraslo je u 2021. godini 8,1 posto, puno snažnije no što je vlada planirala, ali aktivnosti su blago posustale na kraju godine zbog mjera suzbijanja novog vala covida 19 koje su zakočile potrošnju.
Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.
CIJENE
Godišnja stopa inflacije u prosincu 5,5 posto, najviša od listopada 2008.
ZAGREB - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u prosincu su u odnosu na isti mjesec 2020. godine porasle za 5,5 posto, dok je dok su u godišnjem prosjeku, odnosno u cijeloj 2021. u odnosu na 2020. godinu više za 2,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE