GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome

Zapošljavanje u SAD-u usporilo u studenome
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 20:31
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Zapošljavanje u Sjedinjenim Državama u studenome je izgubilo zamah, ali stopa nezaposlenosti ponovno je pala, zadržavši se ipak iznad razine iz veljače 2020. godine, prije početka pandemije, pokazalo je u petak izvješće ministarstva rada.

Broj zaposlenih u SAD-u u studenome je neto uvećan za 210 tisuća, nakon porasta za revidiranih 546 tisuća u listopadu i 379 tisuća u rujnu, objavilo je ministarstvo.

Prvotnu procjenu za listopad ministarstvo je podiglo za 15 tisuća, a onu za rujan za 67 tisuća, napominju.

Revidirani podaci tako sada pokazuju da je ukupno u ta dva mjeseca broj zaposlenih bio za 82.000 veći no što je ministarstvo izvijestilo u prijašnjim procjenama.

Od početka 2021. godine u prosjeku je tako broj zaposlenih u SAD-u mjesečno rastao za 555 tisuća, pokazuju izračuni ministarstva.

Izraženije su u studenome zapošljavale tvrtke u sektorima stručnih i poslovnih usluga, prijevoza i skladištenja, te u građevinarstvu i u proizvodnom sektoru, objavilo je ministarstvo.

U sektoru maloprodaje broj zaposlenih se pak smanjio u odnosu na mjesec ranije.

Od travnja 2020. broj zaposlenih u SAD-u uvećan je za 18,5 milijuna, no još je uvijek za 3,9 milijuna manji u usporedbi s pretpandemijskim razinama u veljači 2020. godine, navodi se u izvješću ministarstva.

Stopa nezaposlenosti u studenome se smanjila za 0,4 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec, na 4,2 posto. Broj nezaposlenih pritom je smanjen za 542 tisuće, na 6,9 milijuna, objavilo je ministarstvo, napominjući da njihov broj kontinuirano pada.

Ponovili su i da oba pokazatelja očituju poboljšanje u usporedbi s visokim razinama u razdoblju od veljače do travnja 2020., na početku pandemijske krize, ali su i dalje iznad razina u pretpandemijskoj veljači.

Stopa nezaposlenosti tako je još uvijek 0,7 postotni bod viša no što je bila u veljači 2020. godine, kada je iznosila 3,5 posto, a broj nezaposlenih za 1,2 milijuna veći no što je bio netom prije izbijanja pandemije, objavilo je ministarstvo.

Tagovi: američka ekonomija, američki BDP, američko tržište
PROČITAJ I OVO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
BIZARNO
Zdravstvenih osiguranika čak 209.000 više nego stanovnika
ZAGREB - Iako prema novom popisu stanovništva sve županije uključujući i Grad Zagreb imaju manje stanovnika nego prije 10 godina, Hrvatska i dalje ima 209 tisuća zdravstvenih osiguranika više nego stanovnika te više birača nego punoljetnih građana.
Ovo su tri glavna generatora inflacije
INFLACIJA
Ovo su tri glavna generatora inflacije
BERLIN - Inflacija se drži na visokoj razini kako u zoni eura tako i u SAD-u. Preko Atlantika su cijene u prosincu porasle za sedam posto, što je najveći rast u posljednjih 40 godina. Koliko je ovaj porast cijena opasan?
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
POZITIVNO
Britanska ekonomija u studenome premašila pretpandemijsku razinu
LONDON - Britansko gospodarstvo poraslo je u studenome lani za 0,9 posto i konačno premašilo razinu na kojoj je bilo netom prije no što je vlada uvela prvi lockdown kako bi suzbila širenje covida 19, objavio je u petak statistički ured ONS.
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
RAST
Njemački BDP porastao 2,7 posto u 2021.
BERLIN - Njemačko gospodarstvo oporavilo se u 2021. godini i poraslo za 2,7 posto, nakon pada za gotovo pet posto u 2020., prvoj godini pandemije, pokazali su u petak prvi izračuni statističkog ureda Destatisa.
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
TVRDNJE
Obuljen Koržinek tvrdi da Hrvatska nije tražila produljenje roka za fond solidarnosti
ZAGREB - Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek opovrgnula je u četvrtak da je Europska komisija (EK) odbila zahtjev Hrvatske da joj se produlji rok za korištenje europskih sredstava za obnovu od potresa, jer to službeni Zagreb nije ni tražio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE