GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je Fed neočekivano spustio kamatne stope?

Zašto je Fed neočekivano spustio kamatne stope?
MONETARNA POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2020 / 10:35
Autor: Tajana Štriga, Signalitics
ANALIZA - Američka centralna banka jučer je neočekivano snizila bazični kamatnjak za 50 baznih bodova uz napomenu kako fundamenti američke ekonomije ostaju snažni ali kako koronavirus predstavlja značajnu prijetnju za nadolazeću ekonomsku izvedbu.

Američki 10-godišnji prinos po prvi puta u povijesti se spustio ispod 1% dok su dionički indeksi trgovanje zaključili u negativnom teritoriju.

Činjenica da su američki dionički indeksi ostvarili pad usprkos značajnom smanjenju kamatnjaka pokazuje kako su se investitori više koncentrirali na alarmantno upozorenje centralne banke nego na očekivane pozitivne posljedice ekspanzivne monetarne politike. U suštini to nas ne bi trebalo iznenaditi. Naime, s obzirom na iznimno malen broj zaraženih osoba u SAD-u, negativne posljedice na ekonomiju proizlaze prije svega iz nedostatka inputa za proizvodnju koji dolaze iz Kine. Jeftin novac, koji dolazi kao posljedica smanjenja kamatnjaka, neće biti u mogućnosti spriječiti nedostatak ponude.

Neovisno o niskim kamatnim stopama, kompanije će se suzdržati od investicija ukoliko im je izvoz roba u neke zemlje onemogućen ili ne mogu nabaviti inpute za proizvodnju. Drugim riječima, dosezi monetarne politike u pomoći ekonomiji u ovakvoj situaciji su iznimno ograničeni.

Sve veći broj zemalja odlučuje se na neki oblik podrške ekonomiji kako bi se smanjile posljedice koronavirusa. Iako je eurozona također istaknula svoju spremnost na djelovanje, na umu treba imati da radi već negativnih kamatnih stopa, manevarski prostor monetarne politike ostaje ograničen. Fokus investitora ostat će na službenoj odluci u toku ovog mjeseca.

https://novac.jutarnji.hr/novcanik/americka-centralna-banka-neocekivano-snizila-bazicni-kamatnjak-za-50-bodova/10047835/

Tagovi: Federalne rezerve, kamatne stope, Jerome Powell, američka ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE