GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zašto je opasna politika negativnih kamatnih stopa?

Zašto je opasna politika negativnih kamatnih stopa?
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 08:54
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
NEW YORK - Za burzovni uzlet u posljednja tri mjeseca među najzaslužnijima je neumorno tiskanje novca u režiji američkih Federalnih rezervi.

U sklopu kvantitativnog programa ublažavanja tiskano je dodatnih tri bilijuna (tri tri tisuće milijardi) dolara u protekla tri mjeseca.

U svom je eksperimentu Fed čak otišao toliko daleko da je počeo kupovati (kroz ETF fondove) obveznice koje nemaju investicijsku ocjenu. S obzirom na ogroman rast indeksa dionica u travnju, svibnju i prvoj trećini lipnja - tehnološki indeks Nasdaq, na primjer, postavio je novi rekord i u utorak prvi put uzletio iznad 10.000 bodova - čini se da Fed najavljuje otkup po primjeru japanske središnje banke. dionica, ali za sada još nismo.

Također, ne očekuje se da će Fed, kao i neke druge središnje banke (Švedska, Švicarska, Danska, Japan, ECB), u kratkom roku uvesti negativnu kamatnu stopu. Vjerojatno bi to učinio u zaista ekstremnoj situaciji kada više ne bih imao na raspolaganju druga rješenja.

Ekonomist s Harvarda Kenneth Rogoff tvrdi da bi samo politika duboko negativnih efektivnih kamatnih stopa pomogla Sjedinjenim Državama. O tome svjedoči i europodručje, gdje je kreditna aktivnost porasla od 2015. godine, kada su u ECB uvedene negativne kamatne stope. Banke su, barem u teoriji, prisiljene davati velikodušnije kredite uz negativne kamatne stope, jer moraju platiti zatezne kamate ECB-u za višak sredstava.

Na ovu je temu izvedeno prilično malo istraživanja, ali rezultati su različiti i nije moguće zaključiti djeluje li negativna politika kamatnih stopa ili ne. Postoji dosta negativnih aspekata. Osobito kod štediša dovodi se u pitanje korisnost bankovnih depozita ako su kamatne stope negativne i njihovo podizanje gotovine posljedično znači da su banke ostale bez značajnih izvora kredita. A manje kredita dovodi do slabijeg ekonomskog rasta. Istraživanja također pokazuju da banke, u želji za maksimiranjem dobiti (njihove su marže izuzetno niske u situaciji negativnih kamatnih stopa), također daju pozajmice rizičnim tvrtkama, što povećava rizik financijske krize.

Da ne spominjemo probleme mirovinskih fondova, koji u takvim situacijama izuzetno teško povećavaju imovinu, a potom su prisiljeni kupovati rizična ulaganja.

Tagovi: negativne kamatne stope, Federalne rezerve, monetarna politika, Kenneth Rogoff, Nasdaq, Wall Street, kvantitativno ublažavanje, tiskanje novca
PROČITAJ I OVO
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
MOST
Butković: Sve moje ambicije ostvarene su izgradnjom Pelješkog mosta
ZAGREB - Ministar prometa Oleg Butković gostovao je u Točki na tjedan na N1 gdje je govorio o izgradnji Pelješkog mosta, pri čemu je istaknuo da sve njegove političke i životne ambicije ostvarene izgradnjom.
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
TVRDNJE
Vučić tvrdi da će Srbija preteći Hrvatsku prema iznosu apsolutnog BDP-a
BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će Srbija ove godine, već za pet meseci, prvi put preteći Hrvatsku po BDP-u u apsolutnom iznosu, pošto će Srbija na kraju 2021. imati BDP vredan 51 milijardu evra, dok će hrvatski BDP biti nešto ispod 51 milijarde.
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
PREDSJEDNIK
Milanović: Kada Srbija uđe u eurozonu, neka i ona predloži Teslu
ZAGREB - Predsjednik RH Zoran Milanović osvrnuo se na facebooku na reakcije koje je izazvala najava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle, poručivši da "kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu", a prisjetio se i nekadašnje inicijative SNV-a o osnivanju Tesla banke.
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
JASNA PORUKA
EK: O izgledu eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro
BRUXELLES - O izgledu nacionalne strane eurokovanica odlučuje država koja uvodi euro pri čemu mora voditi računa o činjenici da su eurokovanice u optjecaju na cijelom europodručju, a ne samo u državi članici izdavateljici, rekla je u petak glasnogovornica Komisije Dana Spinant.
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
POTPORE
HZZ: Potpore za srpanj za sve radnike ako ih 70 i više posto ima covid-potvrde
ZAGREB - Hrvatski zavod za zapošljavanje u petak je donio mjeru za zadržavanje radnika u djelatnostima kojima je zbog posebnih okolnosti narušena gospodarska aktivnost za srpanj, a koja se vezuje i uz covid-potvrde pa će stopostotni iznos potpore moći ostvariti poslodaci čijih 70 i više posto radnika ima covid-potvrde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE