GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih

Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 13:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posljednjih je pet dana jasno vidljiv trend ublažavanja dnevnoga rasta broja nezaposlenih, koji se prethodnih devet dana kretao iznad tisuću dnevno.

Danas je (10. travnja), sredinom dana na HZZ-u zabilježeno 151.997 nezaposlenih, što je 14 manje nego jučer na kraju dana. 

To potvrđuje da je ublažen val otpuštanja nakon drugoga kruga mjera za očuvanje radnih mjesta (rast potpore s 3.250 kuna na 4.000 kuna bez plaćanja doprinosa na te plaće te uključeni i radnici otpušteni u ožujku ako ih poslodavac ponovno prijavi u radni odnos) koje je Sabor prihvatio 7. travnja. Broj nezaposlenih se, naime, dnevno povećavao rastućim trendom od 18. ožujka do 30. ožujka, nakon čega su dnevna povećanja imala promjenjiv trend, ali na višoj razini (više od tisuću osoba dnevno).

Kontinuirano ublažavanje dnevnoga povećanja vidljivo je upravo od 7. travnja (otkad se vidi i smanjenje prijavljenih izravno iz radnog odnosa odnosno onih koji su dobili otkaz), od 8. travnja rast je bio ispod tisuću dnevno, a danas je (barem prema trenutnim podacima sredinom dana) prvi put od 17. ožujka zabilježen dnevni pad.

Od 18. ožujka, odnosno od dana kada je broj nezaposlenih dnevno kontinuirano rastao (kao posljedica poslovanja u uvjetima karantene), on je do 9. travnja povećan za 16.925 (do sredine današnjega dana, 10. travnja, za 16.911). Pritom su u istom razdoblju izravno iz radnog odnosa (zaposleni koji su dobili otkaz) na HZZ prijavljene 21.283 osobe. Od toga, najviše je novonezaposlenih došlo iz djelatnosti kojoj se najviše poremetilo ili zaustavilo poslovanje u uvjetima karantene, odnosno iz djelatnosti smještaja i ugostiteljstva (6.276 ili 29,5% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa).

Turizam slijede najveći sektori, odnosno trgovina (3.142 ili 14,8% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa) i prerađivačka industrija (2.956 ili 13,9% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa). Prema područnim uredima HZZ-a, najviše je novoprijavljenih na HZZ zbog prestanka radnog odnosa prijavljeno u Zagrebu (4.381 ili 20,6% od ukupnoga), Splitu (2.882 ili 13,5% od ukupnoga), Rijeci (1.835 ili 8,6% od ukupnoga), Osijeku (1.698 ili 8% od ukupnoga) i Puli (1.332 ili 6,3% od ukupnoga).

Broj nezaposlenih u godišnjoj će usporedbi sigurno rasti u sljedećim mjesecima, i to ne samo zbog mogućeg rasta nezaposlenosti nego zbog izostanka izlazaka s evidencije HZZ-a u mjesecima turističke sezone. Naime, prošle je godine od kraja travnja do kraja kolovoza ukupan broj nezaposlenih pao za više od 30 tisuća, od čega je bilo 87.263 izlazaka s evidencije radi zapošljavanja. U tim se mjesecima najviše zapošljava u turizmu i djelatnostima koje su s njime najviše povezane.

Tako je iz evidencije nezaposlenih od travnja do srpnja prošle godine izašlo 16.885 osoba koje su se zaposlile u turizmu te 8.297 osoba koje su se zaposlile u trgovini, a već je sada izvjesno da će takvi rezultati ove godine izostati.

Tagovi: nezapoelenost u Hrvatskoj, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
Aladrović: Pada nezaposlenost, raste zaposlenost
TRŽIŠTE RADA
Aladrović: Pada nezaposlenost, raste zaposlenost

ZAGREB - Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izvijestio je u ponedjeljak kako se u zadnjih 15-ak dana bilježi pad nezaposlenosti i rast zaposlenosti, te najavio da će u lipnju biti definirana mjera skraćenog radnog vremena.

Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize
ZADUŽIVANJE
Javni dug Srbije povećan za 370 miliona evra uoči koronakrize
BEOGRAD - Javni dug Srbije uvećan je 370 miliona evra u odnosu na kraj 2019. na 24,7 milijardi evra.
Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize
PROCJENE
Evo koje sektore Banka Slovenije vidi kao perspektive tijekom koronakrize
LJUBLJANA - Oporavak određenih aktivnosti nakon epidemije covida-19 bit će vrlo spor, dok se s druge strane otvaraju nove mogućnosti za određene industrije, ističe Banka Slovenije.
Vučić: Za godinu i pol dana preteći ćemo Hrvatsku po BDP-u
OČEKIVANJA
Vučić: Za godinu i pol dana preteći ćemo Hrvatsku po BDP-u
“Prestići ćemo Hrvatsku mnogo brže nego što smo očekivali”, rekao je Vučić.
Aladrović najavljuje skraćenje radnog vremena
NAJAVE
Aladrović najavljuje skraćenje radnog vremena
ZAGREB - Ministar rada Josip Aladrović u Dnevniku Nove TV rekao je da će oko između 80.000 i 100.000 radnika u srpnju moći koristiti sredstva propisana mjerama pomoći za očuvanje radnih mjesta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE