GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih

Zaustavljanje dnevnoga rasta broja nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 13:41
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Posljednjih je pet dana jasno vidljiv trend ublažavanja dnevnoga rasta broja nezaposlenih, koji se prethodnih devet dana kretao iznad tisuću dnevno.

Danas je (10. travnja), sredinom dana na HZZ-u zabilježeno 151.997 nezaposlenih, što je 14 manje nego jučer na kraju dana. 

To potvrđuje da je ublažen val otpuštanja nakon drugoga kruga mjera za očuvanje radnih mjesta (rast potpore s 3.250 kuna na 4.000 kuna bez plaćanja doprinosa na te plaće te uključeni i radnici otpušteni u ožujku ako ih poslodavac ponovno prijavi u radni odnos) koje je Sabor prihvatio 7. travnja. Broj nezaposlenih se, naime, dnevno povećavao rastućim trendom od 18. ožujka do 30. ožujka, nakon čega su dnevna povećanja imala promjenjiv trend, ali na višoj razini (više od tisuću osoba dnevno).

Kontinuirano ublažavanje dnevnoga povećanja vidljivo je upravo od 7. travnja (otkad se vidi i smanjenje prijavljenih izravno iz radnog odnosa odnosno onih koji su dobili otkaz), od 8. travnja rast je bio ispod tisuću dnevno, a danas je (barem prema trenutnim podacima sredinom dana) prvi put od 17. ožujka zabilježen dnevni pad.

Od 18. ožujka, odnosno od dana kada je broj nezaposlenih dnevno kontinuirano rastao (kao posljedica poslovanja u uvjetima karantene), on je do 9. travnja povećan za 16.925 (do sredine današnjega dana, 10. travnja, za 16.911). Pritom su u istom razdoblju izravno iz radnog odnosa (zaposleni koji su dobili otkaz) na HZZ prijavljene 21.283 osobe. Od toga, najviše je novonezaposlenih došlo iz djelatnosti kojoj se najviše poremetilo ili zaustavilo poslovanje u uvjetima karantene, odnosno iz djelatnosti smještaja i ugostiteljstva (6.276 ili 29,5% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa).

Turizam slijede najveći sektori, odnosno trgovina (3.142 ili 14,8% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa) i prerađivačka industrija (2.956 ili 13,9% od ukupnog broja zaposlenih koji su došli izravno iz radnoga odnosa). Prema područnim uredima HZZ-a, najviše je novoprijavljenih na HZZ zbog prestanka radnog odnosa prijavljeno u Zagrebu (4.381 ili 20,6% od ukupnoga), Splitu (2.882 ili 13,5% od ukupnoga), Rijeci (1.835 ili 8,6% od ukupnoga), Osijeku (1.698 ili 8% od ukupnoga) i Puli (1.332 ili 6,3% od ukupnoga).

Broj nezaposlenih u godišnjoj će usporedbi sigurno rasti u sljedećim mjesecima, i to ne samo zbog mogućeg rasta nezaposlenosti nego zbog izostanka izlazaka s evidencije HZZ-a u mjesecima turističke sezone. Naime, prošle je godine od kraja travnja do kraja kolovoza ukupan broj nezaposlenih pao za više od 30 tisuća, od čega je bilo 87.263 izlazaka s evidencije radi zapošljavanja. U tim se mjesecima najviše zapošljava u turizmu i djelatnostima koje su s njime najviše povezane.

Tako je iz evidencije nezaposlenih od travnja do srpnja prošle godine izašlo 16.885 osoba koje su se zaposlile u turizmu te 8.297 osoba koje su se zaposlile u trgovini, a već je sada izvjesno da će takvi rezultati ove godine izostati.

Tagovi: nezapoelenost u Hrvatskoj, nezaposlenost, hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
RAST
Maloprodaja u SAD-u porasla u ožujku više nego što se očekivalo
WASHINGTON - Maloprodaja u SAD-u porasla je u ožujku za 0,7 posto u odnosu na veljaču, izvijestilo je danas američko ministarstvo trgovine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE