GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog klimatskih promjena porast će servisiranje duga za 59 država

Zbog klimatskih promjena porast će servisiranje duga za 59 država
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 07:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Globalni neuspjeh u obuzdavanju emisija ugljika povećat će tijekom sljedećeg desetljeća troškove servisiranja duga za 59 zemalja, tvrdi se u studiji koja je istraživala ekonomski utjecaj klimatskih promjena na kreditni rejting.

Među analiziranim zemljama su Kina, Indija, SAD i Kanada koje bi mogle očekivati povećane troškove, jer će im kreditna sposobnost pasti za dva stupnja prema sustavu ocjenjivanja "prilagođenog klimi", pokazalo je istraživanje objavljeno u ponedjeljak u časopisu Management Science.

"Naši rezultati podupiru tvrdnje da će odgoda zelenih ulaganja povećati troškove zaduživanja, a to će se pretvoriti u veće troškove duga", rekla je istraživačica Patrycja Klusak o studiji koju su zajednički proveli Sveučilište East Anglia iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sveučilište Cambridge.

Rastući troškovi duga bili bi samo jedan dodatni aspekt ukupne gospodarske štete koju već uzrokuju klimatske promjene. Osiguravatelj Allianz procjenjuje da će toplinski valovi već u ovoj godini globalnu proizvodnju smanjiti za 0,6 posto.

Iako rejting agencije priznaju ranjivost gospodarstava na klimatske promjene, do sada su bile oprezne u kvantificiranju tih rizika u svojim ocjenama.

Studija UEA/Cambridge primijenila je modele umjetne inteligencije na postojećim ocjenama S&P Globala, a zatim ih kombinirala s klimatskim ekonomskim modelima i S&P-ovim vlastitim procjenama rizika od prirodnih katastrofa kako bi se stvorile nove ocjene za različite klimatske scenarije.

Smanjenje rejtinga za 59 država proizašlo je iz "RCP 8.5" scenarija prema kojemu emisije stalno rastu. Usporedno s time, 48 država doživjelo je sniženje rejtinga između siječnja 2020. i veljače 2021. tijekom previranja zbog pandemije covida 19.

Ako se planet uspije pridržavati ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma, s temperaturama koje se održavaju ispod rasta od dva stupnja, kreditni rejtinzi prema simulaciji ne bi imali nikakav kratkoročni učinak, već samo ograničene dugoročne učinke.

S druge strane, najgori scenarij visokih emisija do kraja stoljeća rezultirao bi višim globalnim troškovima servisiranja duga, koji bi se popeli na stotine milijardi dolara, pokazao je model.

Rezultati istraživanja dolaze u vrijeme dok regulatori širom svijeta nastoje bolje razumjeti kolike se štete za gospodarstva i globalni financijski sustav mogu očekivati od klimatskih promjena.

Prošlogodišnji dokument Europske središnje banke tražio je veću transparentnost o tome kako će ti rizici biti ugrađeni u kreditne ocjene.

S&P je objavio da načela zaštite okoliša korištena u njegovim kreditnim ocjenama uključuju upućivanje na rizik ekonomske štete od klimatskih promjena i troškove povezane s njihovim ublažavanjem. Odbio je komentirati studiju UEA/Cambridge.

Fitch Ratings je pak istaknuo da njegov sustav "ESG Relevance Scores" uključuje čimbenike poput izloženosti utjecajima na okoliš kao jednu od komponenti u svojim procjenama.

Tagovi: kreditni rejting, klimatske promjene, Fitch Ratings
PROČITAJ I OVO
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZARADE
Snažan rast prosječne plaće, ali...
ZAGREB - Prosječna neto plaća u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak iznosila je 1.326 eura, što je u odnosu na ožujak 2023. godine nominalno više za 17,3 posto, a realno za 12,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak, koji pokazuju i da većina zaposlenih ima ispodprosječne plaće.
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
PROGRAM
Vlada obećava veće plaće, kreditni rejting A i smanjenje javnog duga
ZAGREB - Danas je u ministarstvima izvršena primopredaja dužnosti te je vođenje ministarstva gospodarstva preuzeo novi ministar Ante Šušnjar iz Domovinskog pokreta.
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
INFLACIJA
Usluge i dalje glavni generator inflacije u Hrvatskoj
ANALIZA - Državni zavod za statistiku u petak je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za travanj. Uz rast za 0,7% u odnosu na ožujak, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,7%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
TRŽIŠTE RADA
Produktivnost njemačkih radnika ne izgleda dobro
BERLIN - Nijemci su dugo bili na glasu kao marljivi, odgovorni, pouzdani i produktivni. Kako stvari s radnim moralom izgledaju danas? Jesu li Nijemci ljeniji nego ranije i to unatoč nedostatku stručne radne snage?
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura
ZADUŽENOST
Dug opće države narastao na gotovo 47 milijardi eura

ANALIZA - Krajem siječnja 2024. godine javni dug Republike Hrvatske iznosio je u apsolutnim iznosima 46,9 milijardi eura što je 0,1 mlrd. ili 0,3% više u odnosu na siječanj 2023.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE