GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?

Zbog zastoja u obnovi Hrvatska ostaje bez milijardi kuna iz EU?
OBNOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.12.2021 / 09:38
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Zbog zastoja u obnovi Hrvatska bi mogla ostati bez milijardi kuna iz EU, piše u petak Večernji list navodeći da su krajnji korisnici dosad zatražili samo 231 milijun, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto od odobrene 5,1 milijarde kuna.

Rok za povlačenje 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti koje su Hrvatskoj doznačene još krajem studenoga prošle godine za sanaciju šteta koje su u razornom zagrebačkom potresu pretrpjele zgrade javne namjene istječe za sedam mjeseci, a sudeći po podacima o dosadašnjem ugovaranju i povlačenju, šanse da do tada iskoristimo veći dio tog novca su minimalne, navodi dnevnik.

Kako je Večernjem listu jučer potvrđeno u Ministarstvu graditeljstva, krajnji korisnici do sada su zatražili naknadu samo 231 milijuna, a isplaćeno je manje od 43 milijuna kuna, dakle ni 1 posto ukupno odobrenog iznosa.

Fond solidarnosti namijenjen je sanaciji u vodoopskrbi, prometu, zdravlju i obrazovanju, obnovi kulturne baštine, a krajnji korisnici su škole, fakulteti, bolnice i sl., koji na temelju raspisanih javnih poziva potpisuju ugovore s ministarstvima ili jedinicama lokalne samouprave.

Javni pozivi raspisani su u siječnju, a prema podacima ministarstva do kraja listopada sklopljeno je 255 ugovora vrijednih ukupno 7,9 milijardi kuna, od čega će se dio financirati iz Fonda solidarnosti, a dio iz drugih izvora. No, pravi posao tek slijedi.

Po svim tim ugovorima moraju se prije svega raspisati natječaji za projektiranje, a zatim i izvođenje radova što je, čak i ako se nađe dovoljno projektanata i građevinske operative, posao koji zahtijeva minimalno šest mjeseci.

Preduvjet da bi se za projekt dobio europski novac je izdani račun, što znači da se do zadanog roka u lipnju moraju izvesti i neki radovi, a to uz spomenute brojke izgleda kao nemoguća misija.

Da je u pripremi za povlačenje novca za sanaciji nakon zagrebačkog potresa bilo nesnalaženja, i to zbog manjka iskustva, priznaju i u Ministarstvu graditeljstva, no očekuju kako će se te greške izbjeći kod povlačenja novca za obnovu Banovine.

Hrvatska će za to dobiti 319 milijuna eura, a vlada je ovaj put unaprijed utvrdila arhitekturu koordinacijskih i provedbenih tijela. Zbog toga će, očekuju u ministarstvu, javni pozivi za obnovu iz Fonda solidarnosti ovoga puta biti raspisani odmah nakon što Europski parlament odobri novac, donosi Večernji list.

Tagovi: fondovi EU, Banovina, obnova Banovine
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE