GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Značajno pala pokrivenost uvoza izvozom u 2022.

Značajno pala pokrivenost uvoza izvozom u 2022.
ROBNA RAZMJENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2023 / 09:35
Autor: RBA analize
ANALIZA - Naime, izraženo u eurima, izvoz roba u prosincu u odnosu isto razdoblje 2021. godine usporio je na 11,6% (u odnosu na 23,9% u studenom), dok je vrijednost uvezenih roba porasla za 24,7% na godišnjoj razini (u odnosu na 31,6% u studenom).

Oporavak domaće i inozemne potražnje nakon 2020. rezultirao je trendom dvoznamenkastih stopa rasta uvoza i izvoza koji je započeo u ožujku 2021., a nastavio se tijekom cijele 2022. kao odraz snažnog rasta cijena energenata te prehrambenih i industrijskih sirovina na svjetskom tržištu koje se prelijevaju i na domaće.

Na razini cijele 2022., promatrano kumulativno, vrijednost izvezenih roba iznosila je gotovo 24 mlrd. eura, što je više za 30,4% u odnosu na prosječnu vrijednost iz 2021. godine. S druge strane, vrijednost uvezenih roba, s iznosom od 41,6 mlrd. eura, porasla je za 46,4% u promatranom razdoblju na godišnjoj razini. Posljedično, deficit u bilanci robne razmjene s inozemstvom u 2022. iznosio je 17,6 mlrd. eura (+75,8% u odnosu na 2021.). Snažno produljivanje manjka u robnoj razmjeni posljedica je i veće uvozne baze.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je u prosincu 57,4%, dok je na razini cijele 2022. iznosila 57,6%. Pogoršanje pokrivenosti uvoza izvozom u prosincu na mjesečnoj razini (-7,3pb) rezultat je snažnijeg mjesečnog pada izvoza od uvoza. Naime, u odnosu na studeni, vrijednost izvoza robe bila je manja za 17,2%, dok je vrijednost uvoza smanjena za 6,6%. Pritom se manjak u robnoj razmjeni povećao te je u prosincu iznosio 1,4 mlrd. eura (u odnosu na 1,2 mlrd. eura mjesec ranije).

Hrvatska je na tržište Europske unije tijekom prošle godine izvezla robe u vrijednosti od 16,4 mlrd. eura ili 68,6% vrijednosti ukupnog izvoza. Na godišnjoj razini to je nominalno povećanje od 31,6%. Ipak, zbog visoke uvozne baze i rasta uvoza s ovog tržišta po godišnjoj stopi od 34,6% uz vrijednost uvoza od 29,2 mlrd. eura (70,4% ukupnog uvoza RH), manjak u robnoj razmjeni s EU produbio se na 12,8 mlrd. eura ili 38,7% na godišnjoj razini. Od ukupno plasiranih roba namijenjenih EU tržištu, 67,1% odnosilo se na trgovinske partnere Njemačku, Italiju, Mađarsku i Sloveniju (i 62,8% uvoza s EU tržišta).

Trgovinski partneri Hrvatske koji se nalaze u europodručju sudjeluju u promatranom razdoblju u ukupnom izvozu i uvozu roba s 50,2% odnosno s 52,5%. Što se tiče robne razmjene s državama CEFTA-e, u 2022. Hrvatska je izvezla robe u vrijednosti od 4,6 mlrd. eura ili 19,2% ukupnog izvoza, dok je vrijednost uvoza iznosila 3,07 mlrd. eura ili 7,4% ukupnog uvoza. Stoga je višak robne razmjene s članicama CEFTA-e iznosio 1,5 mlrd. eura, što je nominalno povećanje od 28,3% u odnosu na 2021.

Promatrano prema NKD-u, najveća nominalna povećanja izvoza i uvoza robe u 2022. na godišnjoj razini zabilježena su kod Opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija, a slijedi Rudarstvo i vađenje. Unutar prerađivačke industrije, ostvarenim povećanjem dominira kategorija Proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, posebice kod uvoza. Prerađivačka industrija u ukupnom izvozu i uvozu sudjeluje s više od 78% vrijednosti, a zbog visoke uvozne ovisnosti hrvatskog gospodarstva velika većina djelatnosti unutar prerađivačke industrije ostvarila je manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom.

U 2022. snažno produbljivanje manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom odražava ponajviše rast neto uvoza energenata zbog povećanih cijena na svjetskom tržištu, ali i ostalih kategorija roba, posebice prehrambenih i industrijskih sirovina.

U skladu s kretanjima na globalnim tržištima, na početku 2023. izgledno je usporavanje inozemne potražnje za hrvatskom robom kao posljedica već primjetnog usporavanja gospodarskih aktivnosti, posebice prerađivačkog sektora. U nastavku godine očekujemo skromniju dinamiku vanjskotrgovinske razmjene na godišnjoj razini i zbog učinka baznog razdoblja. S druge strane, napredak koji je Hrvatska ostvarila početkom 2023. (ulazak u europodručje i šengenski prostor) trebao bi djelovati u pozitivnom smjeru kroz olakšavanje razmjene dobara i usluga unutar EU odnosno europodručja.

Tagovi: pokrivenost uvoza izvozom, hrvatski izvoz, hrvatski uvoz
PROČITAJ I OVO
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
UPOZORENJE
Georgieva: Povećani rizici za globalnu financijsku stabilnost
PEKING - Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je u nedjelju da su rizici za financijsku stabilnost porasli i pozvala na nastavak opreza iako su akcije naprednih gospodarstava smirile tržišni stres.
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PROCJENE
MMF: Kineski ekonomski rast činit će oko trećinu globalnog rasta 2023.
PEKING - Kinesko gospodarstvo ima snažan skok, njezin gospodarski rast činit će oko jednu trećinu ovogodišnjeg rasta globalnog gospodarstva, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva u govoru održanom u China Developmentu. Forum 2023.
Srbija: Najviše zarađuju programeri
ZARADE
Srbija: Najviše zarađuju programeri
BEOGRAD – Najplaćenija delatnost u Srbiji je informisanje i telekomunikacije, gde je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku januarski neto prosek iznosio 198.512 dinara a u okviru nje najbolje su zarađivali programeri, u proseku po 256. 011 dinara.
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
TRŽIŠTE RADA
Rekordan rast zaposlenosti u Njemačkoj
BERLIN - Broj zaposlenih u Njemačkoj dosegnut će povijesni rekord od 34,85 milijuna, 340.000 više nego 2022. godine, prema proljetnoj prognozi Nürnberškog instituta za istraživanje tržišta rada.
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
USPOREDBE
Slovenski BDP po stanovniku osam posto ispod prosjeka EU
LJUBLJANA - Bruto domaći proizvod po stanovniku, izražen u standardima kupovne moći, 2022. godine u Europi se kretao od 41 posto ispod prosjeka EU do 161 posto iznad njega. Najmanji je bio u Bugarskoj, a najviši u Luksemburgu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE