GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Acciona Energia najavljuje nove projekte u Hrvatskoj

Acciona Energia najavljuje nove projekte u Hrvatskoj
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2020 / 08:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ambiciozni ciljevi postavljeni u sklopu Europskog zelenog plana odlična su prilika za razvoj tvrtkama koje se bave obnovljivim izvorima energije (OIE), a upravo tvrtke iz tog sektora sudjelovale su na jučerašnjem Hrvatsko-španjolskom forumu o OIE u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Veleposlanstva Kraljevine Španjolske u RH.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić kazao je da zadnjih nekoliko godina stvaraju regulativu koja će olakšati tranziciju Hrvatske na niskougljično gospodarstvo. „Želimo svim našim građanima pružiti sigurnost u opskrbi energijom i podizati energetsku učinkovitost. Treba nam promjena paradigme prema dekarbonizaciji, a to je ujedno i odlična prilika za privatni sektor da iskoristi tu tranziciju“, izjavio je Milatić, uz napomenu da EU u skoroj budućnosti planira investicije u OIE teške 20 milijardi eura.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na rad Tajništva za otoke pri Europskoj komisiji koji je usmjeren na energetsku tranziciju otoka. 

„Teško je kreirati politike koje bi uniformirano razvijale potencijale OIE svakog otoka zasebno jer imaju mnoge specifičnosti, ali svejedno smo u samom vrhu energetske tranzicije po tom pitanju. Sljedeća faza je fokusirana na izgradnju kapaciteta otoka da budu što samodostatniji po pitanju energije. Cijela ta inicijativa dio je Europskog zelenog plana, a tko će bolje od otočana pokazati primjerom da možemo bolje i učinkovitije koristiti resurse. Njihova iskustva olakšat će tranziciju svima“, poručio je Picula.

Nakon predstavljanja tržišta Hrvatske i Španjolske održan je panel Budućnost održivih rješenja u energetici na kojem su sudjelovali Alberto Castañeda, direktor tvrtke Development Gorona del Viento S.A. (online), Ivan Andročec iz HEP-a, Darko Jardas iz Regionalne energetske agencije Kvarner, Aljoša Pleić iz tvrtke Acciona Energia, Bojan Reščec iz RP Globala i Mirko Tunjić iz Circular Energy Resourcesa.

Castañeda je predstavio projekt energetske tranzicije na OIE na kanarskom otoku El Hierro koji je prošle godine 54 posto energije proizvodio iz vjetroparka Gorona del Viento, čime su uštedili gotovo 7000 tona goriva i izbjegli emisiju 23.000 tona ugljičnog dioksida u atmosferu.

Andročec je govorio o strategiji obnovljivog razvoja HEP-a do 2030. godine. Kazao je kako je osnovana na četiri stupa: revitalizaciji postojećih hidroelektrana, izgradnji novih hidro pogona, izgradnji novih OIE pogona i visokoučinkovitoj kogeneraciji na plin. Ukupno, u tim tehnologijama, HEP do 2030. godina planira dobiti 1.500 MW nove snage. Jardas je prezentirao energetsku tranziciju kvarnerskih otoka prema čistoj energiji u sklopu inicijative "Čista energija za EU otoke". Najavio je izgradnju novih pogona i skladišnih sustava te poručio kako će svoja iskustva dijeliti i s drugim hrvatskim otocima.

Pleić je pojasnio što sve španjolska tvrtka Acciona Energia radi na našem tržištu, kazavši kako su tu prisutni već 15 godina. „Važno je da uvijek gledamo naprijed, ispred trenutnih standarda i propisa koji još uvijek kaskaju za razvojnim projektima. U Hrvatskoj smo realizirali više od 10 projekata, a u planu imamo i nekoliko zanimljivih novih pogona na vjetar i sunce“, najavio je Pleić, dodavši kako se dosta naslanjaju na lokalne komponente i da OIE imaju svijetlu budućnost u Hrvatskoj.

U sklopu Foruma održana je i radionica s ciljem razmjene primjera dobre prakse u korištenju obnovljive energije kao i poslovni razgovori preko 30 hrvatskih i španjolskih tvrtki i institucija iz sektora OIE.

Tagovi: Acciona Energia, Circular Energy Resources, Development Gorona del Viento S.A. , Tonino Picula, obnovljivi izvori energije, Europski zeleni plan, vjetroelektrane, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a
LNG
Francuska blokirala sporazum o uvozu LNG-a iz SAD-a
PARIZ - Francuska vlada zatražila je od energetske tvrtke Engie da odgodi potpisivanje ugovora o uvozu ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz SAD-a zbog straha od negativnih posljedica po okoliš, rekao je upućeni izvor.
Cijene nafte iznad 42 dolara, proizvođači bi mogli odgoditi povećanje opskrbe
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 42 dolara, proizvođači bi mogli odgoditi povećanje opskrbe
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara budući da su naznake da bi proizvođači mogli produljiti sporazum o ograničenju opskrbe neutralizirale zabrinutost za potražnju zbog širenja zaraze covidom 19.
Ina pripojila Petrol d.d. Jurdani
PRIPAJANJE
Ina pripojila Petrol d.d. Jurdani
ZAGREB - INA, d.d. kao društvo preuzimatelj i PETROL d.d. kao pripojeno društvo sklopili su dana 21.10.2020. godine Ugovor o pripajanju, koji je predan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu i u sudski registar Trgovačkog suda u Rijeci dana 22.10.2020. godine.
Ruski MVP: Njemački interes za Sjeverni tok 2 konstantan
INTERES
Ruski MVP: Njemački interes za Sjeverni tok 2 konstantan
MOSKVA - Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) primjećuje kontinuirani interes Njemačke za Sjeverni tok 2, ali i negativan utjecaj američkih sankcija na korake iz Europe za dovršenje tog projekta, izjavio je u petak zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Pankin.
Energetska povelja: EU ponovo pregovora o okviru, eurozastupnici traže povlačenje
DOKUMENTI
Energetska povelja: EU ponovo pregovora o okviru, eurozastupnici traže povlačenje
BRUXELLES - Hoće li europske klimatske ambicije zakočiti ugovor star 30 godina? Zastupnici u Europskom parlamentu su tražili u četvrtak da se EU povuče iz "Energetske povelje" koju smatraju "zastarjelom" i "životnim osiguranjem" fosilnih goriva ukoliko ne uspiju ponovni pregovori koje je pokrenuo Bruxelles.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE