GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Alžirski plin ponovno teče prema Sloveniji

Alžirski plin ponovno teče prema Sloveniji
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2023 / 11:04
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Veletrgovac plinom Geoplin od danas opskrbljuje Sloveniju prirodnim plinom iz Alžira. Trogodišnjim ugovorom s alžirskom državnom tvrtkom Sonatrach predviđena je dobava 300 milijuna prostornih metara plina godišnje, što bi trebalo pokriti trećinu slovenskih potreba.

Ugovor koji je Geoplin u studenom potpisao s alžirskom državnom tvrtkom Sonatrach o diversifikaciji izvora nabave nakon prekida opskrbe iz Rusije znači da će Slovenija osigurati dodatnu pouzdanost opskrbe plinom u kraćim vremenskim razdobljima, rekao je ministar infrastrukture Bojan Kumer, koji je nazočio potpisniku. Alžiru sredinom studenog zajedno s ministricom vanjskih poslova Tanjom Fajon.

Ugovorom je predviđena isporuka 300 milijuna prostornih metara godišnje tijekom tri godine, od 1. siječnja 2023. do 31. prosinca 2025. godine. Cijenu nisu objavili jer je poslovna tajna, no Kumer je rekao da je "konkurentna".

Plin se iz Alžira u Sloveniju transportira plinovodima preko Tunisa, Sredozemnog mora i Italije do ulazne točke slovenskog plinovodnog sustava Gorica-Šempeter.

Iz Geoplina su za STA kazali da su zakupili sve transportne kapacitete i obavili sve potrebne druge aktivnosti, te sredili svu dokumentaciju za početak isporuka alžirskog plina. Ugovor stupa na snagu odmah za sve količine, a predviđa "određenu fleksibilnost u isporukama", što je također poslovna tajna.

Kumer je u studenom rekao i da Slovenija želi unaprijediti suradnju i povećati opskrbu plinom iz Alžira, odnosno da bi ugovor trebao biti na najmanje pet godina, a količina isporučenog plina pokrivala bi barem polovicu slovenskih potreba.

S alžirskim ministrom energetike i rudarstva Mohamedom Arkabom dogovorili su skoro potpisivanje memoranduma o suradnji u kojem se, osim povećanja količina i trajanja ugovora, predviđa strateška suradnja u području obnovljivih izvora energije. te bi se definirala razmjena digitalnih kompetencija. U međuvremenu, iz Geoplina kažu da, prema dosadašnjim razgovorima sa Sonatrachom, postoji obostrani interes za dugoročnijom suradnjom.

Geoplin je već isporučivao prirodni plin iz Alžira između 1992. i 2012. godine, kada je slovenska strana raskinula ugovor. Glavni izvor opskrbe Slovenije plinom je čvorište Baumgarten u Austriji, gdje je donedavno plin uglavnom pritjecao iz Rusije, ali i iz Norveške i drugih zemalja dobavljača. Ruski plin stizao je, u inače smanjenim količinama, do prosinca, nakon čega su isporuke, prema priopćenju iz Petrola, većinskog vlasnika Geoplina, potpuno prestale.

U Geoplinu kažu da stalno proučavaju različite mogućnosti dodatne diversifikacije pravaca opskrbe prirodnim plinom, ali detalje razgovora s potencijalnim dobavljačima ne mogu iznositi zbog povjerljivosti podataka u procesu sklapanja ugovora. Geoplin je tijekom ove godine dosad neuspješno tražio slobodni kapacitet na terminalu za ukapljeni prirodni plin (LNG) u Krku, a spominjao se i njegov interes za zakup kapaciteta na LNG terminalu u Rovigu kraj Venecije, koji je suradnik u vlasništvu Katara.

Tagovi: alžirski plin, slovenija, Geoplin, Tanja Fajon
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE