GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analiza: Ruska ekonomija izuzetno ovisno o kretanju cijena nafte i plina

Analiza: Ruska ekonomija izuzetno ovisno o kretanju cijena nafte i plina
OVISNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2018 / 18:25
Autor: SEEbiz
MOSKVA - Trenutno visoke cijene nafte poticaj su jačanju ruskog tržišta kapitala, ocjenjuje se u novoj analizi Raiffeisena o Moskovskoj burzi i ruskom tržištu kapitala.

Naime, rusko je tržište kapitala, baš kao i rusko gospodarstvo u cjelini, u velikoj mjeri ovisno o kretanju cijena nafte, plina i ostalih energenata i sirovina na svjetskom tržištu.

U prilog tome, ističe se u analizi, dovoljno govori i podatak da je tržišna kapitalizacija u Rusiji 26. travnja ove godine iznosila 482,21 milijardu eura, a da je više od polovine tog iznosa, ili 51 posto, otpadalo na kompanije iz sektora energetike. Kada se tome dodaju i ruske kompanije u čijem su fokusu poslovanja ostale sirovine, dolazi se do podatka da tvrtke iz sektora energetike i sirovina čine čak dvije trećine ukupne tržišne vrijednosti ruskih kompanija izlistanih na burzi.

"Jedini još značajan segment je financijski sektor", ocjenjuju analitičari Raiffeisena, te dodaju da finacijski sektor u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji ruskih kompanija ima udio od 17,2 posto.

Kretanje cijena nafte u velikoj mjeri određuje stanje na Moskovskoj burzi, kao i kretanje vrijednosti njenog indeksa MOEX-a. Kako su, naime, cijene nafte ranijih godina značajno rasle, tako je rastao i MOEX. S druge strane, kada su cijene "crnoga zlata" na svjetskom tržištu padale, urušavala se i vrijednost MOEX-a.

Ipak, posljednjih godina na kretanje MOEX-a sve više utječu i geopolitička zbivanja. To se, prije svega, odnosi na sankcije koje su uvedene Rusiji nakon aneksije Krima, a u posljednje vrijeme i na rusku umiješanost u rat u Siriji.

Unatoč tome, u Raiffeisenu ocjenjuju da je reakcija ulagača u ruske dionice na eskalaciju sukoba u Siriji znatno umjerenija nego što je to bila 2014., kada je Rusija anektirala Krim. Oprez ulagača je, naravno, i ovoga puta porastao, ali stručnjaci Raiffeisena ipak ne očekuju eskalaciju sukoba, pa time ni zamjetniji negativan utjecaj na rusko tržište kapitala.

"Gledano s horizontom od jedne godine, ruskim tržištem kapitala dominirat će pozitivni faktori", zaključuju financijski analitičari Raiffeisena. Ipak, upozoravaju da će geopolitička situacija najvjerojatnije ostati zategnuta.

Tagovi: ruska ekonomija, Moskovska burza
PROČITAJ I OVO
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
POHVALE
Reuters o Krku: Primjer za Mediteran u smislu tranzicije prema zelenoj i održivoj energiji
LONDON - Otok Krk krenuo je u smjeru energetske samodostatnosti koju namjerava ostvariti do kraja ovog desetljeća, piše Reuters i dodaje kako ekolozi smatraju da bi on trebao biti primjer za Mediteran u smislu tranzicije k zelenoj i održivoj energiji.
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
FUZIJSKA ELEKTRANA
Bezos investira u demo projekt fuzijske nuklearne elektrane
SAN FRANCISCO - Zanimljiva međunarodna suradnja vrijedna nekoliko stotina milijuna dolara pokrenuta je u Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje će kroz tri godine niknuti demo projekt fuzijske elektrane
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
VLADA
Burilović, Vanđelić i Mikuljan ostaju u NO Ine
ZAGREB - Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice u petak zaključkom predložila Glavnoj skupštini Ine da se zbog isteka mandata produži izbor Damira Vanđelića, Luke Burilovića i Damira Mikuljana za članove Nadzornog odbora, a donesen je i zaključak u vezi s Programom restrukturiranja Đuro Đaković Grupe.
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Jaki dolar spustio cijene nafte prema 72 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 72 dolara, pritisnute jačanjem dolara nakon što je američki Fed najavio da će postrožiti monetarnu politiku prije no što najavljivao, što bi moglo zakočiti rast i naftnu potražnju.
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE