GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Antić: Od 2021. moguće snabdevanje gasom iz Bugarske

Antić: Od 2021. moguće snabdevanje gasom iz Bugarske
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.06.2020 / 13:19
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da bi Srbija već od 2021. trebalo da ima i opciju snabdevanja gasom iz pravca Bugarske i navodi da je jedan od naših prioriteta jačanje gasnog sektora, te da je Srbija u poslednje tri, četiri godine za 35 odsto povećala korišćenje gasa.

On je na konferenciji “Zelena ekonomija regiona”, koju je organizovala Adria Media Group, rekao da je Srbija do sada imala jedan pravac snabdevanja gasom, a da je jedan od ključnih prioriteta u proteklom periodu bila diversifikacija i ruta i izvora snabdevanja.

Ministar kaže da je Srbija u toku prethodne godine završila linijski deo novog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom koji, kako navodi, predstavlja neki nastavak “Turskog toka”, mada je to, dodaje, deo srpskog gasnog transportnog sistema.

“Očekujemo da po završetku određenih deonica u Bugarskoj već od 2021. godini imamo opciju snabdevanja gasom iz tog pravca. Bugari razvijaju taj njihov koncept Balkan haba, žele da integrišu različite izvore snabdevanja gasom iz ruskih izvora ili iz kaspijskog basena, enerdži terminala u regionu. Mi tu imamo određene zajedničke planove i prioritete”, rekao je Antić.

Naveo je da je jedan od prioriteta i intekonekcija Bugarska – Srbija, odnosno gasovod Niš-Dimitrovgrad-Sofija koji Srbiju treba da dovede u vezu sa južnim gasnim koridorom, kao novim pravcem snabdevanja.

Ministar je napomenuo da je interkonekcija sa Rumunijom, s obzirom da Rumuni imaju dobre rezultate istraživanja u Crnom moru, potencijalno novi izvor, a da to sve Srbiju dovodi u poziciju da planira nove gasne elektrane i nove projekte.

“Mi nismo slepo zaljubljeni u ugalj. Objektivno, ugalj je naša sadašnjost i realnost i zato ulažemo ogromna sredstva da njegova eksploatacija bude ekološki odgovornija, ali planiramo i popravljanje našeg energetskog miksa”, kaže Antić.

Naglasio je da su puštanje 550 megavata iz obnovljivih izvor energije i razvijanje gasnih projekata u narednih nekoliko godina jasne poruke da Srbija snažno radi na popravljanju enegretskog miksa.

Poručio je da energetske politike ne mogu biti nacionalne, jer ta oblast nije za “ostrvske politike” i energetika ne poznaje granice, ali je i napomenuo da u EU i dalje ne postoji zajednička energetska politika.

Naglasio je da će enrgetska tranzicija biti težak proces za Srbiju i da je država spremna na regionalnu saradnju.

Očekuje da će Energetska zajednica u okviru svojih politika uzeti u obzir različite situacije uz zemljama regiona i da će učiniti makismum napora da ti pregovori koji se budu vodili sa EU budu pre svega fer i pošteni i da budu zaista adekvatni snazi regiona, kao i da je potrebno vreme za energetsku tranziciju.

“Moramo da uzmemo u obzir da čitav ovaj region nije kapitalno uticao ni na emisiju gasova sa efektom staklene bašte, niti na klimatske promene, da su pre svega taj negativan uticaj imale najrazvijenije zemlje koje čak ni dan danas u EU nemaju jedinstvenu politiku kad je dekarbonizacija u pitanju i gašenje termosektora”, navodi Antić.

Kaže da su zemlje koje su najviše uticale na zgađenje i koje su najviše uticale na kllimatske promene i emisije gasova sa efektom staklne bašte imale dug proces prilagođavanja za koji je, navodi, potrebno i vreme i novac.

“To će biti ozbiljni i teški pregovori”, rekao je Antić i naveo da Srbije ima dobru pregovaračku poziciju.

Tagovi: Aleksandar Antić, snabdevanje gasom, Bugarska, Turski tok, Srbijagas
PROČITAJ I OVO
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE