GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Aramco ponovo tržišno najvrjednija svjetska kompanija

Aramco ponovo tržišno najvrjednija svjetska kompanija
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 14:15
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Saudijski proizvođač nafte i plina Aramco ponovo je zasjeo na vrh ljestvice kompanija s najvećom tržišnom kapitalizacijom, nakon što je val rasprodaja tehnoloških dionica poljuljao poziciju američkog Applea.

Saudijska kompanija vratila je vodeću poziciju nakon prošlogodišnje Appleove vladavine, navodi BBC.

Ulagači su prodavali dionice tehnoloških tvrtki, okrenuvši se imovini koju smatraju manje rizičnom. Trend je smanjio i vrijednost bitcoina i drugih velikih kriptovaluta i digitalne imovine.

Dionice Applea pale su u srijedu na Njujorškoj burzi više od više od pet posto i tržišna kapitalizacija kompanije spustila se na 2.370 milijardi dolara.

Appleu je tako vodeću poziciju preoteo proizvođač nafte i plina Aramco, s tržišnom kapitalizacijom od 2.420 milijardi dolara. Dionice saudijskog proizvođača nafte i plina porasle su zbog snažnog rasta cijena tih energenata na svjetskim tržištima.

Appleove su pak dionice od početka godine pale za gotovo 20 posto.

Burzovni indeks dionica tehnoloških kompanija Nasdaq zaključio je jučerašnju trgovinu u minusu 3,2 posto nakon što su službeni podaci pokazali da se inflacija u SAD-u u travnju zadržala blizu najviše razine u više od 40 godina.

Inflacija je najveća prijetnja oporavku globalnog gospodarstva nakon završetka pandemije covida-19, napominje BBC.

Središnje banke diljem svijeta pokušavaju obuzdati rast cijena podizanjem ključnih kamatnih stopa, što je potaknulo ulagače da se okrenu manje rizičnoj imovini, strahujući da će viši troškovi zaduživanja zakočiti gospodarski rast.

Japanski investicijski div SoftBank izvijestio je u četvrtak o rekordnom gubitku u poslovanju Vision Fund, od 26,2 milijarde dolara, zbog pada vrijednosti ulaganja u tehnološke dionice, uključujući one Didija i Graba. Prije godinu dana zabilježio je rekordnu dobit.

Napuštanje rizičnih ulaganja srušilo je i vrijednost bitcoina ispod 27.000 dolara. Najveća i najpoznatija kriptovaluta u svijetu izgubila je oko 60 posto vrijednosti u usporedbi s rekordom dosegnutim u studenome prošle godine.

Naglo je oslabio i ether, digitalna valuta povezana s ethereum blockchain mrežom, izgubivši u prošlom tjednu više od 40 posto vrijednosti.


Opskrba naftom iz Rusije smanjena, EU i dalje glavno tržište

LONDON - Sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu smanjile su opskrbu ruskom naftom, iako manje no što se očekivalo, a EU je i u travnju bio glavno izvozno tržište za ruske barele, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Sredinom ožujka IEA je upozorila da bi od travnja opskrba ruskom naftom mogla biti smanjena za tri milijuna barela dnevno, a danas je po drugi puta snizila procjenu, izvijestivši da je iz Rusije stizalo samo milijuna barela dnevno manje, zbog slabijeg izvoza i pada domaće potražnje.

U svibnju trebala bi se smanjiti za 1,6 milijuna barela dnevno, u lipnju za dva milijuna, a od srpnja nadalje za gotovo tri milijuna barela dnevno, budu li kupci zaobilazili rusku naftu zbog sankcija.

Ruski izvoz porastao je u travnju za 620.000 barela dnevno u odnosu na ožujak, na 8,1 milijun barela dnevno, objavila je IEA, ponovo dosegnuvši prosjek iz razdoblja od siječnja do veljače, budući da su bareli preusmjereni iz SAD-a i Europe u prvom redu u Indiju.

Iako intenzivno radi na embargu, EU je i u travnju bio najveće izvozno tržište za rusku naftu, uz smanjenu opskrbu od početka godine za samo 535.000 barela dnevno, utvrdila je savjetodavna agencija Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD).

Na EU sada otpada 43 posto ruskog izvoza nafte, u usporedbi s dosadašnjih 50 posto.

Svijetu neće uzmanjkati nafte čak i ako se ruska opskrba značajno smanji, procjenjuju u agenciji, budući da će veliki deficit u opskrbi spriječiti veća proizvodnja u drugim zemljama i sporiji rast potražnje zbog lockdowna u Kini, istaknuli su.

"Akutni deficit u opskrbi u uvjetima sve ozbiljnijih poremećaja u opskrbi iz Rusije trebali bi s vremenom neutralizirati kontinuirano povećanje isporuka iz bliskoistočnih članica OPEC+ i iz SAD-a i sporiji rast potražnje", napisala je IEA u mjesečnom izvješću o naftnim tržištima.

IEA time sugerira da bi ekonomske posljedice novih sankcija EU-a na uvoz ruskih energenata mogle biti ograničene, primjećuje Reuters.

"Nagli rast cijena goriva i sporiji gospodarski rast trebali bi značajno ograničiti oporavak potražnje u ostatku ove i na početku 2023. godine", procjenjuju, upozorivši na usporavanje kineskog gospodarstva zbog strogih mjera suzbijanja covida 19.

Tagovi: Saudi Aramco, Aramco, Apple, Nasdaq, SoftBank, Vision Fund
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE