GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.

Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 15:58
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijski nacionalni parlament glasao je za novi zakon o proširenju obnovljivih izvora. Zakon postavlja nacionalni cilj do 2030. godine stopostotne potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa 75%.

Da bi to postalo stvarnost, Austriji će trebati dodatnih 27 TWh u proizvodnji električne energije. Od toga 10 TWh mora doći iz novih vjetrolektrana a to znači više od 500 MW novih kapaciteta svake godine od sada do 2030. godine.

Zakon također uvodi novi sustav tržišnih premija, koje će se plaćati povrh mjesečnog prosjeka tržišne vrijednosti energije. Natječaji trenutno ne vode do optimalnih rezultata u Austriji zbog manje veličine tržišta a premija će se odrediti administrativno. Ako se tržišni uvjeti promijene, natječaji bi se mogli provesti 2024. godine. Nakon nekoliko godina prilično loše situacije prostornog planiranja za vjetroenergiju u Austriji, sve to upućuje na novi početak razvoja novih projekata u toj zemlji.

Na saveznim pokrajinama bit će da pokrenu stvari određivanjem dovoljno lokacija za širenje vjetroelektrana, jer one su odgovorne za prostorno planiranje i bez njihovog sudjelovanja Austrija neće moći postići svoj ambiciozni cilj, objavio je EVWind.

Tagovi: Austrija, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE