GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina

Austrija preuzima Gazpromovo skladište plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2022 / 10:17
Autor: SEEbiz
BEČ - Budući da Gazprom ne napuni jedno od najvećih skladišta plina u Austriji, stupanjem na snagu novog zakona o energetskoj sigurnosti, austrijske vlasti će od 1. srpnja preuzeti skladište u Haidachu.

Austrija troši 90 do 100 teravat sati plina godišnje, a lani je potrošnja iznosila 96,3 teravat sati. Toliki iznos godišnje potrošnje Austrija može imati u rezervi u svim svojim skladištima.

Trenutno je u tijeku punjenje svih raspoloživih skladišta plina u koje se dnevno ubrizgava 0,2 terawatt sata.

Popunjenost OMV-ovog skladišta od oko 25 teravat sati već je na 68 posto, a nešto manje skladište pod upravom tvrtke “RAG” popunjeno je oko 60 posto.

No, drugo najveće skladište plina u Austriji, Haidach, koje je u vlasništvu podružnice Gazproma "GSA", čiji je kapacitet 21 teravat sat, trenutno se ne puni.

Prema pisanju dnevnog lista "Kurier", popunjenost skladišta u Haidachu trenutno je nula posto.

Austrijska vlada si je zadala cilj napuniti skladište prije zime na 80 posto.

Već sredinom svibnja austrijska vlada poslala je Gazpromu zahtjev za popunu svog skladišta u Haidachu, uz najavu da će, ako to ne učine, država preuzeti isto.

Zasad nije bilo reakcije ruske tvrtke.

Nakon što je parlament usvojio novi zakon kojim se vlasnici plinskih skladišta obvezuju da ih popune, od 1. srpnja nadležni mogu preuzeti sva skladišta koja nisu popunjena više od 10 posto.

Dakle, predstoji prijenos prava korištenja skladišta Haidach na tvrtku RAG.

No, problem je što, iako se nalazi na teritoriju Austrije, plinsko skladište ima cijevi samo prema Njemačkoj.

Sada je Haidach pred ulaskom u austrijsku mrežu, što bi trebalo biti implementirano do kraja godine.

Inače, Austrija je napravila plan za izvanredne situacije u slučaju neisporuke plina. Plan predviđa racionalizaciju opskrbe plinom industrije.

Naime, u novi sustav trgovine plinom bi se uključili veliki koncerni kroz koji će se prodavati raspoložive količine. Pozivaju se i tvrtke i elektrane da plin zamjene naftom ili ugljenom.

Ako sve to ne uspije, uvest će se ograničenja za 35 velikih potrošača, koji nisu sustavno važni i koji troše više od 500.000 kilovat sati plina.

Također, manje tvrtke, koje godišnje troše više od 400.000 kilovat sati plina, moraju računati s ograničenjima.

Od svih ovih mjera izuzeta su kućanstva, ali i elektrane, bolnice i prehrambena industrija.

Tagovi: Austrija, skladište plina, plin, kompanija OMV, Gazprom, Heidach
PROČITAJ I OVO
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
POTEZI
Shell smanjio preradu nafte u Njemačkoj zbog suše
FRANKFURT - Britansko-nizozemska naftna kompanija Shell izvijestila je da je bila prisiljena smanjiti preradu u rafineriji u njemačkom Rhinelandu zbog niskog vodostaja Rajne koji je otežao transport.
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
POTROŠNJA
Gotovo tri četvrtine Nijemaca troši manje energije
BERLIN - Sedam od deset Nijemaca troši manje energije zbog najveće inflacije u više desetljeća, a pola njih smanjilo je potrošnju na aktivnosti u slobodno vrijeme, pokazalo je istraživanje.
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
NEIZDRŽIVO
Cijena plina bi za dio potrošača mogla poskupjeti čak šest puta!?
RIJEKA - Nastavi li cijena plina na referentnim europskim burzama i dalje rasti, a čak i ako ostane na sadašnjim razinama, od oko 235 eura po megavatsatu, posve je izvjesno da opskrbljivači neće moći produljiti ugovore s korisnicima, koji mahom istječu 30. rujna, po sadašnjim cijenama.
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
POTEZI
Vlada ukida PDV na ulaganja u solarne panele
ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske održala je jučer svoju prvu sjednicu nakon ljetne stanke, a jedna od tema bila je i priprema građana i države na mogući energetski cjenovni šok u narednim mjesecima. Vlada je najavila da će, uz ostale mjere, ukinuti PDV na ulaganja u solarne panele.
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
ENORMNO
Cijena plina u EU je sedam puta veća nego u SAD-u
NEW YORK - Prirodni plin u Europi trguje se po cijenama koje su ekvivalentne oko 70 dolara za milijun britanskih toplinskih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cijena u Sjedinjenim Državama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE