GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka NE Krško

Austrija zabrinuta zbog moguće gradnje drugog bloka NE Krško
ZABRINUTOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.07.2021 / 07:22
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Nakon što je Slovenija izdala energetsku dozvolu prvi korak prema postavljanju drugog bloka nuklearne elektrane Krško, austrijska ministrica zaštite okoliša Leonore Gewessler ponovila je "veliku zabrinutost Austrije" zbog tih planova.

Na marginama neformalnog sastanka ministara zaštite okoliša na Brdu kod Kranja, pozvala je, među ostalim, slovenskog kolegu Andreja Vizjaka da preispita seizmičku opasnost tog područja od strane međunarodnih stručnjaka.

Nuklearna energija, prema riječima Gewessler, općenito je "nesigurna" i predstavlja "ogromne rizike". Oni su još veći ako se nuklearne elektrane nalaze u područjima podložnim potresima. Nuklearna elektrana Krško smještena je na takvom području i stoga je "posebno rizično" nuklearno postrojenje u blizini austrijske granice, naglasio je austrijski ministar okoliša, navodi APA.

I produljenje vijeka trajanja postojeće jedinice nuklearne elektrane Krško, koja stoji oko 100 kilometara od granice s Austrijom, kao i planirani drugi blok, prema njezinom mišljenju, predstavljaju "rizik za stanovnike Austrije" .

"Čvrsto sam prenio ovu zabrinutost svom slovenskom kolegi i očekujem da će ih se ozbiljno shvatiti. Budućnost opskrbe energijom pripada obnovljivim izvorima energije - a u Austriji dokazujemo da je to moguće. Prava zaštita klime uspjet će samo bez zastarjelih visokih tehnologija rizika. ", rekla je.

Također su zabrinuti zbog socijaldemokrata SPÖ, koji su u utorak pozvali austrijsku vladu da "aktivno intervenira i zauzme jasan i odlučan stav protiv širenja nuklearne energije u Europi". Očekuje da će ministar uložiti "intenzivne napore" na europskoj razini.

Tagovi: Austrija, NE Krško, Andrej Vizjak, Leonore Gewessler
PROČITAJ I OVO
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
PREDVIĐANJA
Morgan Stanley najavljuje rast cijena nafte
NEW YORK - Kretanja na tržištu nafte bila su vrlo nestabilna početkom tjedna.
Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi
REGULATIVA
Slovenija: Prijedlog zakona o energetskoj politici nalazi se u javnoj raspravi
LJUBLJANA - Ministarstvo infrastrukture podnijelo je na javnu raspravu nacrt zakona o energetskoj politici.
Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne ispod 74 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 74 dolara, balansirajući između očekivanja tijesne opskrbe i straha da bi širenje delta varijante koronavirusa moglo omesti oporavak od pandemijske krize.
Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.
OIE
Austrija: 100% obnovljivaca do 2030.
BEČ - Austrijski nacionalni parlament glasao je za novi zakon o proširenju obnovljivih izvora. Zakon postavlja nacionalni cilj do 2030. godine stopostotne potrošnje električne energije iz obnovljivih izvora, sa 75%.
Hakeri došli do podataka Saudi Aramca, traže 50 milijuna dolara
HAKIRANJE
Hakeri došli do podataka Saudi Aramca, traže 50 milijuna dolara
LONDON - Najvrjedniji svjetski proizvođač nafte Saudi Aramco potvrdio je za BBC da su podaci tvrtke procurili od jednog od njezinih dobavljača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE