GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN dopustio koncentraciju Petrola i Crodux Derivata Dva te Iskre i Elke

AZTN dopustio koncentraciju Petrola i Crodux Derivata Dva te Iskre i Elke
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 19:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je koncentraciju koja nastaje Petrolovim preuzimanjem Crodux Derivati Dva te Iskrinim preuzimanjem Elke, priopćeno je u četvrtak iz te regulatorne agencije.

Slovenski Petrol sredinom siječnja preuzeo je u potpuno vlasništvo hrvatsku tvrtku za trgovinu naftom i naftnim proizvodima Crodux

Derivati Dva, u vlasništvu Ivana Čermaka, a tu transakciju, kojom je Petrol dobio 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj, trebale su odobriti
nadležne agencije za zaštitu tržišne utakmice.

Kako se ističe u današnjoj objavi AZTN-a, iz ekonomske i pravne analize proizlazi kako je riječ prvenstveno o širenju maloprodajne mreže Petrola na teritoriju Hrvatske stjecanjem prodajnih mjesta Crodux Derivati Dva, nakon čega bi Petrol na teritoriju Hrvatske imao tržišni udjel od 20-30 posto prema broju benzinskih postaja, dok bi INA, kao najznačajniji poduzetnik na tržištu i dalje ostvarivao tržišni udjel od 40-50 posto.

U odnosu na relevantne podatke o veličini i strukturi mjerodavnih tržišta te iz analize koja razrađuje učinke navedene koncentracije,
kako horizontalne tako i vertikalne učinke, proizlazi kako je tržište trgovine na veliko naftnim derivatima u Hrvatskoj otvoreno i lako
dostupno za konkurente iz inozemstva, odnosno kako ne postoje značajne prepreke za ulazak novih i rast postojećih sudionika na tržištu, navode iz AZTN-a.

Ocjenjuju i da postoje raspoloživi značajni skladišni kapaciteti u Hrvatskoj i u regiji, koji su dobro distribuirani i omogućavaju opskrbu svih dijelova Hrvatske, ali isto tako i opskrbu iz više različitih dobavnih pravaca.

Između ostalog, iz AZTN-a navode i da postojeća mogućnost lakog i brzog ulaska konkurenata iz inozemstva u slučaju promjene cijena na hrvatskom tržištu predstavlja element koji može brzo i lako destabilizirati bilo kakvu koordinaciju postojećih sudionika na tržištu.

Ocjenjuju da Petrol neće imati mogućnost isključiti kupca s tržišta trgovine na veliko budući da kupac može lako nabaviti potrebne količine od drugih sudionika na tržištu, a takav kupac može i sam relativno lako ući na tržište trgovine na veliko.

Koordinacija na maloprodajnom tržištu je manje vjerojatna zbog asimetrije tržišnih udjela, a i strukture troškova vodećih poduzetnika.

Nakon provedbe koncentracije, INA će i dalje zadržati poziciju vodećeg takmaca te značajnog izvora nabave naftnih derivata, navode iz AZTN-a.

Odobreno i spajanje Iskre i Elke

Također AZTN je, temeljem skraćenog obrasca prijave namjere provedbe koncentracije, ocijenio dopuštenom namjeru provedbe
koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole slovenske Iskre nad zagrebačkom Elkom. Naime, te kompanije su 23. svibnja postisale ugovor kojim Iskra u potpunosti preuzima u vlasništvo Elku.

Navedena koncentracija će imati učinak na mjerodavnim tržištima proizvodnje i prodaje industrijskih kabela na teritoriju Europske unije, na kojima je prisutna Elka, a riječ je o energetskim, telekomunikacijskim, brodskim i željezničkim kabelima, ističu iz AZTN-a

Tržišta na kojima je Iskra primarno prisutna su tržište automatizacije cestovnog i željezničkog prometa, tržište sistemskih rješenja u telekomunikacijskim sustavima i energetike na svjetskoj razini.

Namjerom provedbe navedene koncentracije očekuje se ostvarivanje značajnih poslovnih sinergija navedenih poduzetnika, osobito s obzirom na ranije stjecanje kontrole Iskre nad brodogradilištem u Šibeniku. Osim toga, očekuje se kako će transakcija pozitivno utjecati i na kupce industrijskih kabela na unutarnjem tržištu EU gdje je prisutna Elka, budući da Iskra u okviru svog poslovanja aktivno ulaže u razvoj novih tehnoloških rješenja s posebnim naglaskom na ulaganja u istraživačke i razvojne aktivnosti, kažu u AZTN-u.

Također, sinergija proizvodnih tehnologija i specifičnih know-how znanja sudionika koncentracije dovest će do bolje dostupnosti proizvoda sudionika koncentracije i razvoja njihove kvalitete.

Kako na javni poziv za dostavu mišljenja i primjedbi vezano uz obje navedene koncentracije, AZTN nije zaprimio primjedbe i mišljenja trećih – zainteresiranih osoba, obje koncentracije ocijenjene su dopuštenima na tzv. prvoj razini, zaključuju iz AZTN-a.

Tagovi: AZTN, Petrol, Crodux Derivati Dva, Ivan Čermak, Iskra, Elka
PROČITAJ I OVO
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
Vlada predložila Stjepana Adanića za predsjednika Uprave Janafa
PRIJEDLOZI
Vlada predložila Stjepana Adanića za predsjednika Uprave Janafa
ZAGREB - Za predsjednika Uprave Jadranskog naftovoda Vlada je predložila Stjepana Adanića na zatvorenom dijelu 77. sjednice održane u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE