GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

AZTN dopustio koncentraciju Petrola i Crodux Derivata Dva te Iskre i Elke

AZTN dopustio koncentraciju Petrola i Crodux Derivata Dva te Iskre i Elke
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 19:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) dopustila je koncentraciju koja nastaje Petrolovim preuzimanjem Crodux Derivati Dva te Iskrinim preuzimanjem Elke, priopćeno je u četvrtak iz te regulatorne agencije.

Slovenski Petrol sredinom siječnja preuzeo je u potpuno vlasništvo hrvatsku tvrtku za trgovinu naftom i naftnim proizvodima Crodux

Derivati Dva, u vlasništvu Ivana Čermaka, a tu transakciju, kojom je Petrol dobio 91 benzinsku postaju u Hrvatskoj, trebale su odobriti
nadležne agencije za zaštitu tržišne utakmice.

Kako se ističe u današnjoj objavi AZTN-a, iz ekonomske i pravne analize proizlazi kako je riječ prvenstveno o širenju maloprodajne mreže Petrola na teritoriju Hrvatske stjecanjem prodajnih mjesta Crodux Derivati Dva, nakon čega bi Petrol na teritoriju Hrvatske imao tržišni udjel od 20-30 posto prema broju benzinskih postaja, dok bi INA, kao najznačajniji poduzetnik na tržištu i dalje ostvarivao tržišni udjel od 40-50 posto.

U odnosu na relevantne podatke o veličini i strukturi mjerodavnih tržišta te iz analize koja razrađuje učinke navedene koncentracije,
kako horizontalne tako i vertikalne učinke, proizlazi kako je tržište trgovine na veliko naftnim derivatima u Hrvatskoj otvoreno i lako
dostupno za konkurente iz inozemstva, odnosno kako ne postoje značajne prepreke za ulazak novih i rast postojećih sudionika na tržištu, navode iz AZTN-a.

Ocjenjuju i da postoje raspoloživi značajni skladišni kapaciteti u Hrvatskoj i u regiji, koji su dobro distribuirani i omogućavaju opskrbu svih dijelova Hrvatske, ali isto tako i opskrbu iz više različitih dobavnih pravaca.

Između ostalog, iz AZTN-a navode i da postojeća mogućnost lakog i brzog ulaska konkurenata iz inozemstva u slučaju promjene cijena na hrvatskom tržištu predstavlja element koji može brzo i lako destabilizirati bilo kakvu koordinaciju postojećih sudionika na tržištu.

Ocjenjuju da Petrol neće imati mogućnost isključiti kupca s tržišta trgovine na veliko budući da kupac može lako nabaviti potrebne količine od drugih sudionika na tržištu, a takav kupac može i sam relativno lako ući na tržište trgovine na veliko.

Koordinacija na maloprodajnom tržištu je manje vjerojatna zbog asimetrije tržišnih udjela, a i strukture troškova vodećih poduzetnika.

Nakon provedbe koncentracije, INA će i dalje zadržati poziciju vodećeg takmaca te značajnog izvora nabave naftnih derivata, navode iz AZTN-a.

Odobreno i spajanje Iskre i Elke

Također AZTN je, temeljem skraćenog obrasca prijave namjere provedbe koncentracije, ocijenio dopuštenom namjeru provedbe
koncentracije koja nastaje stjecanjem kontrole slovenske Iskre nad zagrebačkom Elkom. Naime, te kompanije su 23. svibnja postisale ugovor kojim Iskra u potpunosti preuzima u vlasništvo Elku.

Navedena koncentracija će imati učinak na mjerodavnim tržištima proizvodnje i prodaje industrijskih kabela na teritoriju Europske unije, na kojima je prisutna Elka, a riječ je o energetskim, telekomunikacijskim, brodskim i željezničkim kabelima, ističu iz AZTN-a

Tržišta na kojima je Iskra primarno prisutna su tržište automatizacije cestovnog i željezničkog prometa, tržište sistemskih rješenja u telekomunikacijskim sustavima i energetike na svjetskoj razini.

Namjerom provedbe navedene koncentracije očekuje se ostvarivanje značajnih poslovnih sinergija navedenih poduzetnika, osobito s obzirom na ranije stjecanje kontrole Iskre nad brodogradilištem u Šibeniku. Osim toga, očekuje se kako će transakcija pozitivno utjecati i na kupce industrijskih kabela na unutarnjem tržištu EU gdje je prisutna Elka, budući da Iskra u okviru svog poslovanja aktivno ulaže u razvoj novih tehnoloških rješenja s posebnim naglaskom na ulaganja u istraživačke i razvojne aktivnosti, kažu u AZTN-u.

Također, sinergija proizvodnih tehnologija i specifičnih know-how znanja sudionika koncentracije dovest će do bolje dostupnosti proizvoda sudionika koncentracije i razvoja njihove kvalitete.

Kako na javni poziv za dostavu mišljenja i primjedbi vezano uz obje navedene koncentracije, AZTN nije zaprimio primjedbe i mišljenja trećih – zainteresiranih osoba, obje koncentracije ocijenjene su dopuštenima na tzv. prvoj razini, zaključuju iz AZTN-a.

Tagovi: AZTN, Petrol, Crodux Derivati Dva, Ivan Čermak, Iskra, Elka
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE