GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bajatović: Povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10%

Bajatović: Povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10%
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.08.2023 / 11:59
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da povećanje cene gasa sigurno neće biti veće od 10 odsto.

Bajatović je za RTS kazao da se, iako je Međunarodni monetarni fond (MMF) tražio da se cena gasa u Srbiji poveća za 10 odsto, „ukoliko papiri Srbijagasa pokažu da može i malo manje, sigurno neće ići na uštrb kupaca“.

Istakao je da povećanje cene gasa od 1. novembra zavisi od dve stvari.

„Cena na berzi po kojoj ga možemo kupiti i, eventualno, koliko Srbijagasu treba novca da kredite koji su na pet i sedam godina možemo na vratimo. To poskupljenje sigurno neće biti veće od deset posto. Koliko će biti konkretno, izračunaćemo praktično sledećeg meseca. Trebalo bi da se desi od 1. novembra“, napomenuo je Bajatović.

On je potvrdio i da trenutno nema dovoljnih količina gasa za Evropu, ali i da nema špekulativnih aktivnosti koje su se dešavale kada je gas dostizao i 3.700 dolara.

„Trenutno je cena gasa negde oko 300 dolara za 1.000 kubnih metara na referentnoj evropskoj berzi, plus transport, plus ako imate carine ili taksa. Mi ga trenutno nabavljamo po istoj toj ceni, praktično iz ruskog aranžmana, ali bez ikakvih dodatnih posrednika i dodatnih troškova“, rekao je Bajatović.

Kako je RTS podsetio, Evropska unija ubrzano se priprema za prestojeću zimsku sezonu, na sve strane traže se raspoložive količine gasa.

Cena gasa na berzama stano oscilira, iako je cena znatno povoljnija u odnosu na prošlo leto, zabrinjava što je nedavno u jednom danu gas je poskupeo za 20 odsto.

Tagovi: Dušan Bajatović, Srbijagas, gas, plin
PROČITAJ I OVO
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE