GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barel nafte na 100 dolara? Evo što kažu analitičari

Barel nafte na 100 dolara? Evo što kažu analitičari
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2024 / 11:42
Autor: Siniša Malus
NEW YORK - Stabilan rast nafte potaknuo je nagađanja da bi cijene mogle doseći 100 dolara po barelu ako trenutni tržišni uvjeti potraju.

West Texas Intermediate futuresi trgovali su se iznad 86 dolara dok je Brent (BZ=F) porastao iznad 91 dolar po barelu, njihove najviše razine od listopada. Međunarodni referentni terminski ugovori porasli su više od 1% u prethodnoj sesiji, zatvorivši se iznad ključne razine od 90 dolara usred znakova eskalacije na Bliskom istoku.

"Postoji mnogo geopolitičkih razloga za zabrinutost zbog rizika opskrbe", rekao je Claudio Galimberti, viši potpredsjednik Rystad Energyja, za Yahoo Finance o trendu rasta cijena nafte.

"Stoga bih rekao da troznamenkaste cijene nafte u ovom trenutku nisu tako daleko. I ovdje bismo sigurno mogli završiti u sljedećih nekoliko mjeseci", dodao je.

Galimberti ističe nastavak smanjenja proizvodnje zbog naftnog saveza OPEC+ i ukrajinske napade dronovima na ruske rafinerije kao glavne katalizatore koji guraju cijene prema 100 dolara u sljedećih nekoliko mjeseci.

“Rusija je veliki proizvođač nafte. Dakle, u trenutku kad imate potencijalno 500.000, [ili] milijun barela dnevno pod privremenim utjecajem — tada možete vidjeti kako cijene nafte potencijalno rastu za još 5, 10 dolara, a onda ste troznamenkasti, rekao je Galimberti.

Da budemo sigurni, analitičar primjećuje da bi veliki rezervni kapaciteti, ili mogućnost pumpanja više nafte na Bliskom istoku, mogli pomoći u zadržavanju cijena.

Prošlog mjeseca Rusija je rekla da će produbiti smanjenje proizvodnje, što je navelo analitičarku JPMorgana Natashu Kanevu da razmišlja o tome kako će sirova nafta Brent dosegnuti 100 dolara po barelu do rujna.

"Po nominalnoj vrijednosti i pod pretpostavkom da nema reakcije politike, ponude ili potražnje, akcije Rusije mogle bi gurnuti cijenu nafte Brent na 90 dolara već u travnju, dosegnuti sredinu od 90 dolara do svibnja i blizu 100 dolara do rujna", napisali su Kaneva i njezin tim u bilješci prošli tjedan.

Ipak, Kaneva očekuje da će se cijene Brenta kretati na 90 dolara do svibnja i 85 dolara u drugoj polovici godine jer bi protumjere stupile na snagu ako cijene postanu previsoke. Na primjer, SAD bi mogao odlučiti osloboditi opskrbu iz svojih strateških rezervi nafte, Rusija bi mogla odlučiti zadržati svoj izvoz na sadašnjoj razini ili bi moglo doći do smanjenja potražnje.

Tagovi: nafta, cijene nafte, WTI nafta, Brent nafta
PROČITAJ I OVO
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
DIVIDENDA
Dioničarima Ine dividenda od 24 eura po dionici
ZAGREB - Dioničarima Ine bit će iz dijela dobiti za 2023. i zadržane dobiti za 2022. godinu, isplaćena dividenda od 24 eura po dionici, izvijestila je Ina u petak.
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
OIE
HROTE objavio natječaj za obnovljive izvore vrijedan 257 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) objavio je javni natječaj za dodjelu tržišne premije radi poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije za sunčane elektrane, vjetroelektrane i hidroelektrane, a planirana sredstva potpore za taj natječaj iznose 257,2 milijuna eura.
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare
PORUKE
Tomašević poslao poruku radnicima Plinare

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako razumije zabrinutost radnika te je poručio da se pripremaju za osvajanje kupaca i pravnu borbu, komentirajući time prosvjed radnika Gradske plinare Zagreb - Opskrbe zbog gubitka posla opskrbe plinom zagrebačkih kućanstva.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE