GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Barel nafte skočio na 120 dolara

Barel nafte skočio na 120 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2022 / 08:39
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijene nafte skočile su početkom novog trgovačkog tjedna, zbog ublažavanja karantene u Kini i plana Europske unije da zabrani uvoz ruske sirove nafte.

Europska nafta Brent sinoć je dosegnula 120,2 dolara za barel, nakon čega je lagano pala na 119,8 dolara.

Cijena Brenta, koja predstavlja referentnu vrijednost na svjetskom tržištu nafte, zaključila je prošli tjedan s dobiti od 6,0 posto, na najvišoj razini u posljednja dva mjeseca, prenosi "Bloomberg".

Američka WTI nafta također je ojačala i trguje se po 115,8 dolara po barelu, prema posljednjim dostupnim podacima.

Vlasti u Šangaju, kineskom trgovinskom i poslovnom središtu, dopustile su svim proizvođačima da nastave s radom od lipnja, a vladini dužnosnici objavili su da je epidemija korona virusa u Pekingu stavljena pod kontrolu.

Poskupljenje "crnog zlata" potkrijepljeno je i najavama da su ministri zemalja članica EU, koji u nedjelju nisu uspjeli dogovoriti dogovor o revidiranom paketu sankcija, koji bi uključivao i zabranu ruske nafte, držao u prilogu. nastavit će razgovore ovog tjedna.

Mađarska je dosad odbijala podržati kompromis, unatoč prijedlozima koji nude određene ustupke za osiguranje opskrbe naftom, dužnosnik EU rekao je za Bloomberg da je dogovor još moguć u narednim danima.

Za naftu Brent, svibanj je šesti mjesec koji je završio u porastu, što je najduži ciklus rasta cijene u više od desetljeća. Tome su pridonijele posljedice rusko-ukrajinskog rata, kao i povećana potražnja zbog ukidanja kineske izolacije i, uvjetno rečeno, vraćanja gospodarske aktivnosti u normalu.

Uz to, za skok cijena zaslužna je ogromna potražnja za gorivom u SAD-u, gdje je tijekom vikenda počela ljetna sezona vožnje, čime su maloprodajne cijene benzina u toj zemlji dovedene na rekordne razine.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE