GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bauwerk Group Hrvatska i E.ON Hrvatska ugovorili izgradnju energetskog postrojenja

Bauwerk Group Hrvatska i E.ON Hrvatska ugovorili izgradnju energetskog postrojenja
BIOMASA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.04.2023 / 10:14
Autor: SEEbiz

ĐURĐEVAC – Bauwerk Group Hrvatska, članica Bauwerk Group, vodeći proizvođač i dobavljač premium parketa, i E.ON Solar, dio E.ON Hrvatska Group, lider u sektoru energetske infrastrukture rješenja za poslovne korisnike, sklopili su ugovor o izgradnji energetskog postrojenja na biomasu.

Vrijednost dogovorenog posla je 17 milijuna eura i najveća je dosadašnja investicija E.ON-a Hrvatska ugovorena prema PPA ugovoru na sedam godina nakon puštanja u pogon. Ovim rješenjem Bauwerk Group nastavlja realizaciju svoje strategije održivosti u osiguravanju energetske neovisnosti i smanjenju indirektne emisije ugljičnog dioksida.

Ovaj zahtjevni projekt izgradnje trajat će nešto više od godinu i pol dana po principu ključ u ruke gdje će stručnjaci iz E.ON-a isporučiti sve faze realizacije od projektiranja, izgradnje, ispitivanja i puštanja u pogon do eksploatacije u komercijalnom pogonu dok je izvođenje glavnih radova ugovoreno s tvrtkom Amarc. Nakon puštanja u pogon, postrojenje će koristiti drvenu sječku na mjestu njenog nastanka kao pogonsko gorivo koje će pretvoriti u korisnu energiju. Time će se značajno doprinijeti uštedi električne energije. Postrojenje će imati instaliranu neto električnu snagu 1,1 MW i toplinsku nešto manje od 6 MW. Drvena sječka ostatak je iz proizvodnog ciklusa proizvodnje parketa tvrtke Bauwerk Group Hrvatska, a koja se koristi na mjestu nastanka u postrojenju čime se otklanja potreba za dodatnim energentima te izloženost izrazito promjenjivim cijenama energenata na tržištima.

„Bauwerk Group Hrvatska kao entitet Bauwerk Group slijedi strategiju Grupe, uvažavajući smjernice EU, te ide prema realizaciji koncepta Smart Factory. Ponosni smo što možemo ustvrditi da smo do sada već realizirali niz projekata koji su rezultirali visokim uštedama, te povećanjem efikasnosti proizvodnje u sklopu podrške održivom načinu razmišljanja i Zelenoj transformaciji, Bauwerk Group Hrvatska je 2022. godine realizirala obnovu kompletne flote viličara, te potpuni prelazak na električne viličare, što je rezultiralo smanjenjem CO2 otiska. Isto tako smo tijekom prethodne godine završili prvu fazu projekta ugradnje fotonaponske elektrane. Kako bi osigurali maksimalnu samodostatnost i stabilnost opskrbe dva najvažnija energenta za proizvodnju – topline i struje, Bauwerk Group Hrvatska odlučila se i na realizaciju projekta kogeneracijske energane. Uvođenjem kogeneracijskog sustava Bauwerk Group Hrvatska dodatno podupire sustav kružnog gospodarstva, pri čemu se drvni otpad nastao u proizvodnji koristi za proizvodnju toplinske i električne energije, koja se opet koristi za potrebe proizvodnje“, izjavio je Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska.

„Zajednički razvoj projekta kogeneracije započeli smo prije više od godinu dana, a danas smo ovdje da službeno objavimo početak višegodišnje suradnje. U narednom razdoblju E.ON Hrvatska će izgraditi kogeneracijsku energanu te opskrbiti Bauwerk Group Hrvatska s ukupno 345 000 Mwh topline, te preko 63 000 Mwh struje. Kao dodatni iskorak u zelenoj tranziciji, Bauwerk Group Hrvatska planira i u budućnosti ulagati u projekte kojima će dodatno smanjiti CO2 otisak. Na taj način tvornica Bauwerk Group Hrvatska će u narednim godinama sve više postajati pametna, energetski samodostatna i klimatski neutralna tvornica, a dugoročno zasigurno jedna od najefikasnijih tvrtki u regionalnoj drvnoj industriji“, dodao je Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Group Hrvatska.
“Kroz svoje poslovanje E.ON Hrvatska pozicionirao se kao pouzdan energetski partner koji se može nositi s aktualnim i budućim energetskim kompleksnostima, isporučiti potrebna rješenja i pružati podršku tijekom duljeg razdoblja. Kao predvodnici zelene energetske tranzicije, preuzeli smo vodeću ulogu u projektima infrastrukturnih energetskih rješenja i na tome ne planiramo stati. Potpisivanje ugovora s našim partnerom Bauwerk Group Hrvatska odraz je naše snažne strategije koju provodimo kroz rješenja iz obnovljivih izvora energije. Imamo znanja i iskustva u različitim energetskim rješenjima, kao što je i biomasa, zahvaljujući kojoj će naš partner proizvoditi vlastitu električnu energiju i time značajno uštedjeti”, izjavio je Andreas Rörig, predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska.

Tagovi: Bauwerk Group Hrvatska, Igor Benaković, E.ON Hrvatska, biomasa
PROČITAJ I OVO
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
Od utorka pojeftinjuje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka pojeftinjuje gorivo
ZAGREB - Od utorka će na snazi biti nove cijene goriva, neslužbeno se doznaje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE