GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč dobiva moderno postrojenje koje višak električne energije pretvara u toplinu

Beč dobiva moderno postrojenje koje višak električne energije pretvara u toplinu
POSTROJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 16:04
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Bečko poduzeće za opskrbu energijom „Wien Energie” u proljeće 2022. godine u rad bi trebalo pustiti novo postrojenje za pretvorbu električne energije u toplinsku. Vanjski izgled postrojenja bit će inspiriran šarenom fasadom bečke spalionice otpada Spittelau, a krov s urbanim vrtom služit će uzgoju povrća i opuštanju.

Pored najpoznatije bečke spalionice otpada Spittelau koja se nalazi u 9. okrugu u tijeku su radovi na izgradnji postrojenja koje će višak električne energije iz mreže pretvarati u toplinu koristeći takozvanu power-to-heat tehnologiju. Važnu ulogu u njegovoj gradnji igrat će održivost, stoga će se, na primjer, djelomično koristiti eko-beton. Po uzoru na vanjski izgled spalionice otpada Spittelau, koji je osmislio slavni austrijski umjetnik i ekološki aktivist Friedensreich Hundertwasser, bečko gradsko energetsko poduzeće „Wien Energie” namjerava ukrasiti fasadu postrojenja šarenim mozaicima i okruglim oblicima. Krov postrojenja bit će ozelenjen te će biti uređen kao mjesto za opuštanje, a u urbanom vrtu djelatnici bečkog poduzeća za opskrbu energijom moći će zajedno uzgajati rajčicu, papriku i začinsko bilje.

Ovo suvremeno postrojenje, koje funkcionira poput predimenzioniranog kuhala za vodu, sastojat će se od dva protočna grijača snage 5 MW koji će biti neovisni jedan o drugom. Kad dođe do prekomjerne opskrbe u elektroenergetskoj mreži, ono se u roku od nekoliko minuta aktivira te preuzima višak energije koji koristi za zagrijavanje vode do temperature od oko 155 Celzijevih stupnjeva. Vrela voda zatim se predaje u gradski toplinski sustav te se može koristiti u okolnim kućanstvima. Osim što se na taj način energija može u potpunosti iskoristiti, tako se povećava i udio topline iz obnovljivih izvora energije, a također se pridonosi stabilizaciji elektroenergetske mreže.

„Sustavi kao što su novo postrojenje za pretvorbu energije u toplinu od posebne su važnosti za zaštitu klime. Kad primjerice puše jak vjetar, vjetroagregati često proizvode više energije nego što je to u tom trenutku potrebno. Pomoću našeg postrojenja ubuduće ćemo pritiskom na gumb moći apsorbirati taj višak električne energije te ga pretvoriti u toplinu, pohraniti i distribuirati. Beč će se tada praktički grijati energijom vjetra”, objasnio je Michael Strebl, predsjednik uprave poduzeća „Wien Energie”.

Član bečkog poglavarstva za financije i gospodarstvo Peter Hanke istaknuo je da je buduće postrojenje važan dio mozaika u očuvanju okoliša u glavnom gradu Austrije te da je za uspješnu energetsku tranziciju nužna pametna umreženost sektora grijanja i električne energije.

U 21. bečkom okrugu Leopoldau gradsko poduzeće za opskrbu energijom 2017. godine pustilo je u rad slično postrojenje. Električni grijač od viška struje dosad je proizveo i u gradsku mrežu predao više od 25.000 MWh ekološki prihvatljive toplinske energije. Novo postrojenje koje se trenutačno gradi trebalo bi započeti s radom u proljeće 2022. godine.

Tagovi: postrojenje koje višak električne energije pretvara u toplinu, Wien Energie
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE