GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč: Otpadne vode koristit će se za daljinsko grijanje

Beč: Otpadne vode koristit će se za daljinsko grijanje
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2023 / 14:50
Autor: SEEbiz
BEČ - Bečka energetska tvrtka Wien Energie gradi veliku dizalicu topline uz uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u četvrti Simmering, koja će za grijanje koristiti pročišćenu otpadnu vodu.

Do 2027. trebao bi grijati više od 100.000 kućanstava. Projekt je dio nastojanja da grad postane ugljično neutralan do 2040. godine.

Radi se zapravo o sustavu od ukupno šest dizalica topline. U blizini je već velika dizalica topline koja za grijanje koristi otpadnu toplinu najveće austrijske elektrane Simmering. Kada je izgrađena bila je najjača u srednjoj Europi, a očekuje se da će nova dizalica topline biti još snažnija.

Za dobivanje topline koristit će se pročišćene otpadne vode iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koje inače otječu u Dunavski kanal, ali sada će se preusmjeravati preko velike dizalice topline. Tamo će izmjenjivači topline ukloniti otpadnu toplinu iz vode i koristiti je za zagrijavanje vode na 90 stupnjeva Celzijevih za sustav daljinskog grijanja.

Električna energija potrebna za rad dizalica topline dobivat će se iz obližnje hidroelektrane Freudenau na Dunavu.

U prvoj fazi Wien Energie do kraja ove godine želi osigurati daljinsko grijanje za do 56.000 bečkih kućanstava, a od 2027. godine, kada će raditi svih šest dizalica topline ukupne snage 110 kilovata, planiraju grijati na 112.000 kućanstava. Tvrtka će za projekt izdvojiti oko 70 milijuna eura.

Tagovi: Beč, otpadne vode, grijanje
PROČITAJ I OVO
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE