GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi

Beč: Puštene u rad najjače velike dizalice topline u Europi
POGON
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.12.2023 / 08:51
Autor: SEEbiz
BEČ - U bečkoj četvrti Simmering ovog su tjedna puštene u rad prve tri od sustava od šest velikih dizalica topline. One proizvode više klimatski prihvatljivije topline za 56.000 bečkih kućanstava iz pročišćene otpadne vode, objavio je ljubljanski međunarodni ured Grada Beča. Planiraju udvostručiti kapacitet do 2027. godine.

Sustav velikih dizalica topline gradi energetska tvrtka Wien Energie. Kako je objašnjeno u međunarodnom uredu u Beču, sustav za proizvodnju topline koristi otpadnu vodu iz susjednog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda Ebswien. Električna energija za rad dobivat će se iz obližnje elektrane Freudenau, tako da će se za rad pumpe koristiti 100% obnovljivi izvori energije.

„Sustav dizalica topline važna je prekretnica na putu prema klimatskoj neutralnosti. Grad Beč koristi sve obnovljive izvore topline koji su nam dostupni. Već s prve tri dizalice topline moći ćemo daljinskim grijanjem grijati do 56.000 kućanstava. Naš sustav dizalice topline pionirski je projekt u Europi“, sažeo je u priopćenju za javnost gradonačelnik Beča Michael Ludwig.

Wien Energie je u prvu fazu uložila oko 70 milijuna eura. Trima trenutno instaliranim crpkama pridružit će se još tri do 2027. godine. Nakon završetka radova, snaga crpki u Simmeringu bit će 110 megavata. Kako bi se velike količine topline mogle neometano distribuirati kroz toplinarsku mrežu, uz elektranu je izgrađena i nova crpna stanica koja kroz toplinarsku mrežu pumpa i do 7.500 kubika tople vode na sat. objasnio.

S 1300 kilometara bečka mreža daljinskog grijanja jedna je od najopsežnijih u Europi. Na njega je priključeno 440.000 kućanstava i 7.800 većih kupaca. U Beču planiraju do 2040. opskrbiti približno 56 posto bečkih kućanstava klimatski neutralnim daljinskim grijanjem, zaključili su.

Tagovi: bEČ, TOPLINE, GEOTERMALNA ENERGIJA, GRIJANJE, Simmering
PROČITAJ I OVO
Barel nafte iznad 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 83 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 83 dolara pod utjecajem očekivanja da bi vodeći proizvođači mogli smanjivati opskrbu i u proljeće i stišane zabrinutost za kinesku potražnju.
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
REKORDI
JANAF treću godinu uzastopno obara povijesne rezultate poslovanja
ZAGREB – Jadranski naftovod d.d. ostvario je u 2023. godini ukupne prihode od 153,3 milijuna eura, koji su veći za gotovo 29 posto od ostvarenih u prethodnoj godini.
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
UPOZORENJE
Chevronovo preuzimanje Hessa moglo bi se izjaloviti
NEW YORK - Američki naftni div Chevron otkrio je da bi njegovo planirano preuzimanje američke energetske tvrtke Hess vrijedno 53 milijarde dolara (50 milijardi eura) moglo biti u opasnosti ako konkurentske velike naftne kompanije uspješno dovedu u pitanje njegovu kontrolu nad Hessovim 30% udjela u divovskom naftnom polju Stabroek Block.
Rusija će zabraniti izvoz benzina
IZVOZ
Rusija će zabraniti izvoz benzina
MOSKVA - Ruska vlada planira uvesti privremenu zabranu izvoza benzina od 1. ožujka kako bi uravnotežila rastuću potražnju u proljetnoj i ljetnoj sezoni, rekao je glasnogovornik potpredsjednika vlade Alexander Novak za TASS.
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
SPORAZUMI
EBRD financira obnovljive izvore energije u Srbiji
LONDON - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u ponedjeljak u Londonu dva sporazuma o suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potporu investicijama u području obnovljivih izvora energije (OIE) u Srbiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE