GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beč u samo dvije godine udvostručio kapacitet solarnih sustava

Beč u samo dvije godine udvostručio kapacitet solarnih sustava
POHVALNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.12.2022 / 20:40
Autor: SEEbiz
BEČ - Glavni grad Austrije želi povećati ukupnu snagu fotonaponskih postrojenja sa sadašnjih 100 MWp na 800 MWp do 2030. godine.

Glavni grad Austrije vidi velik potencijal u korištenju Sunčeve energije, stoga je još prošle godine pokrenuo dosad najveću inicijativu kojom želi povećati proizvodnju solarnu energije. Do 2030. godine želi dosegnuti ukupnu snagu fotonaponskih postrojenja od 800 MWp, što je čak 16 puta više od početka inicijative.

Postrojenja bi trebala proizvoditi 800 GWh električne energije godišnje, što bi bilo dovoljno da preko 300.000 električnih automobila prijeđe udaljenost od po 12.000 kilometara. Kako bi grad mogao ostvariti taj cilj, godišnje se trebaju instalirati novi solarni sustavi čija ukupna površina odgovara onoj 100 nogometnih igrališta.

Austrijska prijestolnica na dobrom je putu da ostvari zadane ciljeve. U protekle dvije godine kapacitet solarnih sustava udvostručio se s 50 MWp na 100 MWp.

Trenutačno u Beču postoji više od 4.200 solarnih postrojenja. I sam Grad služi kao uzor svojim građanima ulaganjima u postavljanje novih fotonaponskih postrojenja na školama i zgradama u vlasništvu Grada. Prema aktualnim podacima otprilike polovica bečkih krovova mogla bi se koristiti za proizvodnju solarne energije.

Sve zainteresirane privatne osobe kao i poduzetnici mogu jednim klikom miša provjeriti potencijal vlastitog objekta za ugradnju solarnih panela na posebnoj online platformi. Kako bi potaknuli građane da počnu koristiti Sunčevu energiju, i privatne osobe i poduzeća mogu zatražiti poticaje za postavljanje panela, a Grad pokriva do 30 posto troškova.

Zahvaljujući poticajima dosad je postavljeno 314 postrojenja ukupne snage 27,6 MWp, u što je uloženo 4,9 milijuna eura poticaja.

Austrijska prijestolnica također raspolaže centrom u kojem se besplatno može dobiti više informacija o postupku prelaska na obnovljive izvore energije.

„Beč je grad Sunca, barem kad je u pitanju korištenje solarne energije. Naš je cilj postići klimatsku neutralnost do 2040. i prestati ovisiti o energiji iz fosilnih izvora poput nafte i plina. Uz geotermalnu energiju solarna energija predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika koji će nas dovesti do tih ciljeva”, ističe član bečkog poglavarstva za klimu Jürgen Czernohorszky.

Tagovi: Beč, solarna energija, solarne elektrane, obnovljivi izvori energije, održivost
PROČITAJ I OVO
Ruska nafta zaobilazi sankcije i ipak stiže prema Europi
ZAOBILAŽENJE SANKCIJA
Ruska nafta zaobilazi sankcije i ipak stiže prema Europi
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen proglasila je europsku ovisnost o ruskoj nafti i plinu prošlim svršenim vremenom.
NO Ine dao suglasnost na prijedlog isplate dividende od 20 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine dao suglasnost na prijedlog isplate dividende od 20 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine u srijedu je dao suglasnost na prijedlog Uprave da se iz lanjske dobiti isplati za dividendu 200 milijuna eura ili 20 eura po dionici, što je za 53 posto više nego prošle godine, izvijestili su iz Ine.
Barel nafte iznad 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 75 dolara
LONDON Vrijednost barel nafte na svjetskim tržištima stabilizirala se na razini iznad 75 dolara.
Cijene nafte rastu uoči sastanka Federalnih rezervi
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu uoči sastanka Federalnih rezervi
LONDON - Cijene nafte porasle su u današnjem azijskom trgovanju. Tržište nafte posljednjih je dana također pod pritiskom kretanja u bankarskom sektoru, pa su cijene crnog zlata ovog tjedna dotakle najniže vrijednosti u posljednjih 15 mjeseci.
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
STRUJA
Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo potrošnju struje u februaru
BEOGRAD - Više od trećine domaćinstava u Srbiji smanjilo je potrošnju struje u februaru u odnosu na isti mesec prethodne godine, čime su ostvarili popust za racionalnu potrošnju električne enegije, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE